Microdermabrasion behandlingar är icke-kirurgiska sätt att fräscha upp och föryngra huden i ansiktet. De är en mindre aggressiv strategi än dermabrasion. Microdermabrasion behandlingar använder sig av ett minimalt slipande instrument för att försiktigt slipa huden och ta bort det tjockare ojämna yttre skiktet.

Denna typ av hudföryngring används för att behandla lätt ärrbildning, missfärgningar och solskador och det finns även microdermabrasion för hudbristningar.

Microdermabrasion kan:

  • Eliminera åldersfläckar och svarta pormaskar.
  • Eliminera pigmentfläckar, t.ex. melasma och åldersfläckar.
  • Exfoliera huden, vilket resulterar i ett fräscht utseende.
  • Minska synligenheten av hudbristningar.
  • Minska fina linjer och rynkor.
  • Minska eller eliminera förstorade porer.
  • Behandla acne och acneärr

Föreställ dig ett mycket fint sandpapper och du får en bild av hur microdermabrasion fungerar. Det använder mikropartiklar, eller en diamantbestyckad stav för att försiktigt slipa av det översta lagret (överhuden) i huden och stimulera ny hudtillväxt.

Tekniken bidrar också till att göra ditt kollagen tjockare, vilket resulterar i en yngre hy. Kollagen är ett protein i huden som du har rikligt av när du är ett barn och gör huden spänstig och slät. Kollagenproduktionen minskar när vi åldras, vilket resulterar i slappare, ojämn hud.

Du kommer nästan inte uppleva något obehag alls av en microdermabrasion, vilket betyder att du inte behöver lokalbedövning. Du kommer inte heller behöva någon återhämtningstid utan du kan fortsätta din dag som vanligt efter behandlingen.

Vad händer under en microdermabrasion behandling?

Det finns två typer av microdermabrasion behandlingar. En metod innebär att man använder en handhållen apparat som ”blåser” små kristaller över huden. En liten ”dammsugare” är ansluten till apparaten som samtidigt suger tillbaka exfolieringskristallerna in i maskinen, tillsammans med den döda avlägsnade huden.

Den nyare metoden använder en ”stav” med diamanter längst ut som försiktigt flyttas över din hud för att exfoliera den.

Varje behandling varar ungefär en halvtimme. Du kan känna ett milt skavande eftersom proceduren tar bort ytliga hudceller. Dessutom kommer du att märka av en vibrerande känsla som liknar en massage. Det finns också en sugmekanism som lyfter av den döda huden.

Efteråt kan läkaren rekommendera en extra fuktighetskräm eller ansiktsbehandlingsprodukt för att förbättra och göra att resultatet håller längre. Men det blir ingen återhämtningstid för dig.

Risker och återhämtning

Ibland kan obehag upplevs som en del av microdermabrasion behandlingen men den är oftast kortlivad. Exempel är rodnad och svullnad  som bör avta inom några timmar. Efteråt kan du förvänta dig att huden flagnar och är torr i flera dagar. Ytterligare risker inkluderar följande:

  • Blåmärken som kan uppstå från suget, som kan pågå i flera dagar.
  • Din hud blir mer känslig för solexponering. Var noga med att använda solskyddsmedel, särskilt omedelbart efter en microdermabrasionbehandling.

På lång sikt

Ditt polerade nya utseende bör vara långvarigt, beroende på svårighetsgraden av dina hudskador och antalet behandlingar som du får. Många människor gör först två microdermabrasion behandlingar per månad och sedan en per månad som en del av en underhållsplan.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *