Glykolsyra är en naturlig fruktsyra och utvinns alltså ur frukter. Den används för att revitalisera hyn genom att avlägsna gamla, döda och skadade hudceller. Glykolsyra är den AHA-syra som oftast används för ansiktsbehandlingar men mandelsyra och mjölksyra är också användbara.

Vem bör göra aha behandling med glykolsyra?

Användning av glykolsyra rekommenderas för dem med hud som visar tecken på åldrande. Fina linjer, bruna märken, och torra fläckar kan förbättras med regelbunden användning av glykolsyraprodukter eller med kemisk peeling. Glykolsyra kan också vara användbart för de som lider av acne, men oftast är salicylsyra bättre för detta ändamål.

Några av de absolut bästa ansiktsmaskerna och krämerna med höga koncentrationer av glykolsyra (10-30%) för att ge dig själv en riktigt bra glykolsyra behandling utan att behöva betala dyrt kommer från tillverkarna Mene&Moy och Dermaceutic. Enligt prisjakt är dessa billigast på dermastore. Exempelvis denna ansiktsmask med 15% glykolsyra från dermaceutic, kolla på prisjakt här.

Hur fungerar det?

Med tiden och solexponering så sker en gradvis nedgång i hastigheten som gamla celler lämnar hudytan och ersätts av nya celler. Detta resulterar i ett lager av döda hudceller vilket gör att huden får ett åldrat utseende. Glykolsyra penetrerar det översta hudlagret kallat epidermis, där det försvagar de bindande egenskaperna hos lipiderna, den limliknande substans som håller fast hudcellerna vid ytan, och tillåter alltså de döda hudcellerna att ramla av. Huden under har ett fräschare, hälsosammare utseende med mer färg och lyster. Med hög koncentration och långvarigt användande kan AHA-syran även påverka de djupare hudlagren, och öka hudens produktion av kollagen och elastin vilket reducerar rynkor och fina linjer ännu mer.

Vad involverar en glykolsyra peeling?

Detta är en ideell behandling för upptagna personer som inte har tiden att utföra en djupare peeling eller laserbehandling, AHA-syra behandlingar förfinar försiktigt hudens textur över några månader. Behandlingarna är även hjälpsamma i att stabilisera fet eller acnebenägen hy och förbättra hudtonen.

En peelingbehandling med glykolsyra tar ca 15-20 minuter. Behandlingen upprepas ofta var eller varannan vecka eftersom det är en ytlig behandling och återhämtningstiden är ganska snabb. Styrkan i en peeling varierar mellan 20 – 70%, beroende på hudkänsligheten, då man ofta börjar med en lägre styrka. Denna peeling rekommenderas inte för de med mörkare hud då det kan orsaka hyperpigmentering.

Huden rengörs ordentligt och peelinglösningen appliceras under ca 3-6 minuter. Det kan sticka till lite men det är ofarligt. Efteråt så sköljs lösningen av. Det rekommenderas att man utför en serie på 4-6 veckovisa behandlingar, och sedan ett uppehåll på en månad.

Mycket bra peeling produkter med Glykolsyra finns att köpa från dessa sidor, Glykolsyra, AHA-syra för Kemisk Peeling – från bebeautiful.se och Glykolsyra Peeling 30% – Förstärkt med Retinol & Grönt Te – från dermastore.se

Sidoeffekter

Det kan uppstå vissa sidoeffekter av peelingen som t.ex: stickande, rodnad, skorpbildning och viss irritation. Flagnande av huden kan också förekomma de efterföljande dagarna. Det kan förbättras med vanlig fuktgivande hudkräm och döljas med smink. Ökad känslighet för solen kan också uppstå, och det är därför viktigt att man använder ett skolskydd med SPF på minst 15 med skydd för både UVA och UVB (leta efter ingredienserna avobenzone, titanium dioxide eller zinc oxide för UVA skydd).

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *