Innan du får en TCA peeling är det är mycket viktigt att förstå vad du ger dig in på. Vissa hudtyper är inte lämpliga för TCA peeling (t.ex. mörkare hud). Andra människor tycker att TCA peeling gör huden sämre istället för bättre.

Vem bör inte få TCA peeling?
TCA peeling fungerar inte för alla, så om du faller in i nedanstående kategorier, bör du inte få en TCA peeling utförd.

 • Om du använder Roaccutan eller har använt det under de senaste 24 månaderna
 • Om du är gravid eller ammande
 • Om din hud är benägen att bilda keloider (förhöjda ärr)
 • Om du har mörk hud
 • Om du har herpes simplex och / eller har en benägenhet att få munsår
 • Om du behandlas med cellgifter eller strålningsbehandlingar
 • Om du är HIV-positiv eller har AIDS

Roaccutan gör huden mer känslig och kan även sakta ner sårläkning. Med en TCA peeling, där det översta lagret av huden bränns bort med syra, behöver du en ordentligt fungerande hudläkningsfunktion för att förebygga infektion och permanenta skador. Det är därför de som har gått på Roaccutan inte bör få en TCA peeling.

De som är gravida eller ammar kanske vill undvika TCA peeling också. Det är okänt hur mycket triklorättiksyra som skulle absorberas av huden under peelingen. Många läkare säger till sina gravida patienter att undvika att använda AHA- och BHA- syra, så det är förståeligt om även TCA är ett problem, särskilt eftersom inte så mycket är känt om dess interna effekter.

Om din hud är benägen att bilda keloider (eller att få upphöjda ärr efter att sår läks), bör du definitivt undvika TCA peeling grund av att genom att ”skada” huden i ansiktet riskerar du att få keloider av peelingen.

De med mörkare hud bör också undvika att få TCA peeling. Ljusfärgade är goda kandidater för TCA peeling, men de med mörka hudtoner måste vara försiktiga eftersom TCA peeling kan orsaka ojämn pigmentering (antingen genom hyperpigmentering eller hypopigmentering).

Tänk på att detta är allmänna riktlinjer. För mer information om huruvida du bör få TCA peeling, tala med din hudläkare, plastikkirurg, eller estetiker.

Biverkningar och försiktighetsåtgärder
När du får en TCA peeling är de vanligaste biverkningarna du behöver oroa dig för:

 • Att huden bränns
 • Ihållande rodnad
 • Pigmentförändringar
 • Ärrbildning eller infektion
 • Akneutbrott efter peelingen
 • Solkänslighet

Dessa biverkningar låter skrämmande, men om du tar hand om din hud ordentligt både före och efter ett peelingen kan de till stor del undvikas.

Att använda en alltför stark TCA-lösning och lämna den på din hud för länge bidrar till hudskador och ihållande rodnad. Därför är det alltid bra att börja långsamt och bygga dig uppåt. Det är ännu bättre att få TCA peeling som utförs av kvalificerade och erfarna proffs istället för att göra dem själv hemma eftersom du kommer att ha någon som kan följa hur din hud utvecklas.

Om du inte har tagit väl hand om din hud under peelingprocessen kan rodnad eller rosa hud ligga kvar efter att du har avslutat peelingen. Att ta väl hand betyder att inte peta på hudflafkor, inte använda AHA eller retinoider tills huden är helt läkt, inte exfoliera direkt, undvika simning (klor pooler och hav), undvika solarier, etc.

Att undivka solen är mycket viktigt om man vill undvika pigmentförändringar. TCA peeling tar bort det yttre hudlagret och om du vill att huden ska läka ordentligt, måste du skydda den från UV-strålar.

Många upplever också finnar efter en TCA peel. Det finns tre möjliga anledningar till detta: 1) din hud var för torr under peelingen, 2) antibiotika eller anti-klikrämen var för tung för din hud, eller 3) du gjorde peelingen medan du hade aktiv acne eller tilltäppta porer.

Om du inte applicerar en riklig mängd fuktighetskräm på huden under peelingprocessen, kan du orsaka att din hud att bli alltför torr och täppa till porerna. En TCA peeling är redan en stor chock för din hud och du bör hålla den återfuktad för att minska irritationen så att den kan fungera optimalt.

Även om antibiotika eller anti-kli krämer kan orsaka finnar för vissa människor är en mjukgörande antibiotikakräm absolut nödvändigt om du inte vill att din hud ska vara sårbar för infektioner. De finnar som orsakas av antibiotika krämer försvinner vanligtvis snabbt på egen hand.

Att använda TCA peeling med aktiv acne orsakar finnar eftersom peelingen exfolierar det översta lagret av huden vilket gör att orenheter som satt längre in nu kommer till ytan. Vissa personer säger att man även får acneutbrott eftersom TCA peelingen skapar ett dött lager av hud på ditt ansikte, som håller kvar alla bakterier under. Även om sådan ”rensning” tenderar att avta efter en fjärde TCA peeling är det oftast bäst att undvika att utföra TCA-peeling samtidigt som du har aktiv akne eftersom du kan få ärrbildning och några riktigt hemska acneutbrott efteråt.

Kategorier: TCA

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *