Kroppspeeling och body scrub är egentligen olika ord för samma sak. En kornig ”kräm” som man skrubbar och masserar kroppen med för att exfoliera eller avlägsna de yttre döda hudcellerna för att få en len, mjuk och smidig hud. Samtidigt ger det ofta näring åt huden och kroppen med naturliga näringsrika ämnen, till sist så är det även lugnande och avslappnande med härliga dofter och aromer.

Vad består en kroppspeeling eller body scrub av?

En body scrub eller kroppspeeling består av några olika typer av ingredienser, kornen som skubbar, ämnen som ger härlig doft och färg, och andra ingredienser bl.a. olja eller smör för att scruben ska få rätt konsistens, konserveringsmedel m.m. Det finns även ekologiska body scrubs med endast naturliga ingredienser utan konstgjorda konserveringsmedel , färgämnen och luktämnen. Detta kan vara användbart för dig som vill tillverka din egen hemmagjorda kroppspeeling.

Korn som skrubbar – brukar bestå av socker eller saltkorn, även små bitar av frön och kärnor från olika frukter och bär är vanligt. T.ex. från jordgubbar och grapefrukt. Även malda eller krossade kaffebönor, ris eller nötter kan användas.

Naturliga doftämnen – Ofta används oljor och extrakt från olika frukter och bär. Sheasmör är en vanlig ingrediens för både konsistens och doft, samma sak med honung.

Andra ingredienser är t.ex. pulver från rötter, bönor och frön

Risker och varningar för kroppspeeling och bodyscrub

En del personer avråder från den här typen av peeling, de säger att eftersom när man skrubbar huden manuellt så innesluts och alstras värme i huden som orsakar irritation och rodnad (ibland är det mikroskopiskt). Kornen sägs även kunna repa huden, och vissa anser att AHA syror och A-vitamin syra är skonsammare mot huden. Prova dig fram för att upptäcka vad just din hud tycker bäst om.

Produkttips

Murad har flera populära skrubbande peelingar för kropp och ansikte. T.ex. AHA/BHA Exfoliating Cleanser med naturliga pärlor av jojobaolja som skrubbar samt mjölksyra, glykolsyra och salicylsyra. En mycket bra produkt för alla och speciellt för dig med akne. Murad Blemish Body Wash är en annan härlig bodywash och skrubb, också bra för dig med kroppsakne. Den innehåller 1% salicylsyra samt naturliga dadelfrön som skrubbar.

Varning för skrubbar med plastkorn

Många olika exfolierande kroppspeelingar använder små plastpartiklar som exfolierande korn. När du använder dessa tänker du förmodligen inte på det, utan bara på att de hjälper dig att bli av med dina döda hudceller och dig en fräsch lyster. Problemet är att dessa små partiklar inte är biologiskt nedbrytbara och är mycket skadliga för miljön. De små plastbitarna går ner i avloppet med vattnet och ut i havet.

De skadliga kornen kan därefter ätas av havsdjur. Dessa partiklar kan även transportera föroreningar till djuren. Djuren kan sedan fiskas upp och göras till livsmedel för människor och föroreningarna skulle kunna vara skadliga. Hindra detta från att hända genom att använda en naturlig bodyscrub om du vill skydda miljön och dina medmänniskor.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *