Alfahydroxisyror eller AHA är naturliga syror som härrör från frukt, mjölk eller sockerrör. De löser upp döda hudceller och låter nya, friska celler att växa fram. Med så många typer av AHA, inklusive glykolsyra, mjölksyra, citronsyra, mandelsyra och äppelsyra, beror graden av exfoliering på den särskilda syran och dess pH-värde.

Efter att ha exploderat in på marknaden under 1990-talet som ett anti-aging genombrott, ingår nu dessa naturliga exfolierande syror i en av var 17e hudvårdsprodukt, inklusive nästan 10 procent av alla mjukgörande och 6 procent av alla solskyddsmedel, enligt en rapport från 2004 av Environmental Working Group. Nu är de förmodligen ännu vanligare.

På grund av deras förmåga att öka cellförnyelsen, används AHA till allt från fina linjer och rynkor till akne och åldersfläckar. Dermatologer och annan hud-och sjukvårdspersonal använder högre doser upp till 70 procent för kemisk peeling.

AHA syror är också effektiva på att förbättra pigmentfläckar och melasma. AHA syror tycks också påverka cellerna under det yttersta skiktet, vilket tyder på att fördelarna är mer än bara exfoliering.

AHA syror har rätt att skryta med sin väletablerade effekt. Till exempel fann forskare vid Massachusetts General Hospital [1] att krämer med 8 procent mjölksyra och 8 procent glykolsyra förbättrade den övergripande utseendet på huden hos 74 kvinnor i åldrarna 40 till 70, med tecken på solskador.

Du hittar det i

Många rengöringsmedel, krämer, lotions, akne behandlingar och anti-aging serum innehåller AHA. Den mest populära AHA syran, glykolsyra, används ofta i AHA krämer och AHA lotions. Dessutom används ofta mjölksyra i fuktkrämer och lotions på grund av dess kraftfulla återfuktande egenskaper. Mandelsyra, som extraheras från bittermandel, är en av de minst irriterande AHA och bidrar till att förbättra hudens allmänna utseende och textur. Äppelsyra som härstammar från frukt är även fuktgivande och lugnar torr och kliande hud.

Exempel på bra produkter

Några produkter som har fått ★★★★★ i betyg är följande:

Nattkräm: Mene&Moy Phytic Acid Cream 8%

Dagkräm: NeoStrata Ultra Daytime Smoothing Cream SPF 20

Kemisk Peeling (kraftfull för att vara mild) Perfect Image – Glykolsyra 30% + Retinol

Vad kan jag vänta mig?

Det kan gå så fort som två veckor för att se en förändring i huden, och efter 6 veckor har nästan alla fått ett betydande resultat. Det är viktigt att fortsätta använda produkten, eftersom resultaten är kumulativa. Så hur kommer AHA förbättra din hud?

Vår hud består av lager av döda hudceller som bildar en barriär runt färska celler, vilket orsakar en tråkig hy och tilltäppta porer. AHA syror skiljer sig från skrubbkrämer i att de faktiskt löser upp de proteinband som förbinder de döda cellerna med friska celler. När det yttre skiktet avlägsnas, avslöjas en klarare hudfärg och förbättrad textur. Dessutom, eftersom AHA syror exfolierar huden, kan de bleka bort solfläckar och melasma, och utvärtes behandlingar som hudkräm, aknekrämer och serum är bättre på att tränga in i huden.

Innan du använder AHA, rådgör med din hudläkare om den bästa produkten för dig, och se till att alltid testa på ett litet område av huden för att se om du är känslig för produkten. Applicera också ytterligare solskyddsmedel, eftersom AHA tar bort döda hudceller i snabb takt, blir huden mer mottaglig för skador från UVA-och UVB-strålar.

Vem bör undvika AHA?

Personer med känslig hud bör undvika produkter med en hög koncentration av glykolsyra, vilket kan irritera och torka ut huden. De flesta andra AHA är lämpliga för alla hudtyper, men den allmänna regeln är att börja med en liten mängd för att se hur din hud reagerar. Om detta är första gången du använder en AHA produkt, börja varannan dag och öka gradvis allt eftersom din hud blir van vid produkten.

Vanliga frågor och svar

Fråga: Min hud är väldigt fet, måste jag återfukta när du använder AHA syror?

Svar: Personer med fet hud bör ändå återfukta dagligen, men det är ännu viktigare att hålla huden hydrerad när du använder en AHA produkt. Det beror på den framväxande nya huden är känslig. Leta efter en icke-komedogen fuktkräm som inte kommer att täppa till porerna.

Fråga: Hjälper AHA mot solskador?

Svar: Studier har visat att AHA kan bidra till att minska de långsiktiga effekterna av solskador genom att exfoliera de skadade hudcellerna och avslöja ett nytt lager hud, men bör du alltid använda solskyddskräm. Det är viktigt att använda extra solskydd när du använder en AHA produkt, eftersom det ökar din känslighet för solen.

Fråga: Jag har känslig hud. Vilka typer av AHA ska jag leta efter?

Svar: Produkter som innehåller mandelsyra har visat sig vara mindre irriterande för huden. Mjölksyra, som är kraftfull men mild, är ett annat bra val.

Källförteckning

1. Topical 8% glycolic acid and 8% L-lactic acid creams for the treatment of photodamaged skin. A double-blind vehicle-controlled clinical trial.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *