kemisk peelingAtt använda kemisk peeling hemma är inte så annorlunda från att få en kemisk peeling utförd professionellt. Det finns däremot en del saker att tänka på. Trots allt finns det ingen professionell person som tittar till din hud under peelingen. Däremot kan du genom att lära dig hur man korrekt använder peeling, förstå vad du kan vänta dig, och vara medveten om potentiella sidoeffekter öka dina chanser att utföra en peeling hemma med bra resultat till ett mycket lägre pris än en professionellt utförd peeling.

Några riktigt bra peelingar som fått ★★★★ till ★★★★★ i betyg är följande:

★★★★★ Perfect Image – Kemisk Peeling – Salicylsyra 20% (bäst mot acne och pormaskar)

★★★★★ Perfect Image – Mjölksyra Peeling 10% (mild)

★★★★ Perfect Image – Glykolsyra 30% + Retinol (mellan)

Innan du använder peelingen

Om du använder receptbelagda produkter som t.ex. a-vitamin krämer eller tetracykliner bör du avbryta användningen av dessa 3-4 dagar före och efter AHA- och BHA-peelingar. Avbryt användningen 5 dagar före och 15 dagar efter TCA peeling. Ibland kan det vara bra att använda en svag AHA produkt eller retinoid nattetid i två veckor innan peelingen för att få en jämnare peeling.

Om du använder kemisk peeling för första gången bör du använda den lägsta koncentrationen av den peeling du använder och successivt öka till starkare peeling allt eftersom din hud vänjer sig vid peelingen. Generellt sett kan du göra AHA- och BHA-peelingar en gång i veckan. Djupare peeling som t.ex. TCA peeling bör du inte göra oftare än en gång per månad.

Punkttesta peelingen

Innan du utför en peeling på hela ansiktet bör du göra ett punkttest. Detta punkttest är mycket viktigt eftersom det hjälper dig att veta hur din hud reagerar på peelen, hur länge du kan lämna syran på huden, eller om syran är för stark innan du använder den på hela ansiktet. Du kan ta en risk och hoppa över punkttestet, men om din hud inte tål syran, måste du ta itu med konsekvenserna för hela ansiktet istället för endast på en liten del av huden.

Innan du utför punkttestet bör du förbereda ditt ansikte precis som man gör innan en hel ansiktspeeling (se nedan). Applicera lite av peelingen på huden nedanför örat längs med käklinjen, ca ett 2cm i diameter stort område. Om du har tänkt göra peelingen på dina händer, punkttesta dina händer. Du kan applicera peelingen med t.ex. en tops eller bomullsrondell om du inte vill få syran på händerna, för att undvika peeling på händerna.

Du kan lämna på syran under en minut (eller längre om du tolererar det) innan du tvättar bort den med vatten. Punkttestet får avgöra hur länge du kan lämna på peelingen under den fullständiga ansiktspeelingen. Till exempel om du lämnade på syran i 5 minuter och det kändes som ingenting så skulle det vara säkert att anta att du kan lämna peelingen på hela ansiktet i 5 minuter också. Men om det t.ex. började brännas efter 2 minuter bör du kanske endast göra den fullständiga ansiktspeelingen i 1 minut.

Efter 24 timmar (vänta 48 timmar om du testat TCA peeling): Om det testade hudområdet verkar ok kan du fortsätta med peelingen på hela ansiktet genom att följa bruksanvisningen exakt. Om det testade hudområdet kliar mycket eller är väldigt rött eller har upphöjda knölar bör du inte applicera peelingen på huden eftersom du kan ha drabbats av en allergisk reaktion. Om detta är fallet kan du ha på t.ex. hydrokortisonkräm och du bör undvika att använda peeling i framtiden.

Hur du utför din kemiska peeling

Innan du utför peelingen bör du tvätta ansiktet och sedan låta det torka ordentligt. Du kan även använda ett ansiktsvatten för acnebenägen eller fet hy för att få bort de sista resterna av olja på huden.

När huden har torkat kan du applicera peelingen på ansiktet med hjälp av en pensel, bomullsrondell eller tops. Undvik känsliga områden i ansiktet runt ögonen, näsborrar och läppar. Du kan också använda vaselin på dessa områden för att förhindra att syran kommer åt dem.

Om detta är första gången du använder den kemiska peelingen, lämna på den under en minut (eller längre beroende resultat av ditt punkttest) innan du sköljer av och eventuellt neutraliserar med en neutraliserande lösning om det hör till till din peeling. Alternativt kan du neutralisera peelingen genom att skölja grundligt med vanligt vatten. Ha sedan på en bra fuktighetskräm och solskydd (eller undvik solen).

Peelingen kommer att göra att din hud blir röd och svider. Ju starkare peeling, desto mer kommer den bränna. Detta är normalt, men om din hud blir vit eller sticker alltför obehagligt bör du neutralisera peelingen omedelbart.

Du kan lämna på peelingen längre än en minut om och endast om ditt punkttest gick bra. Sedan när du gör peelingen fler gånger kan du öka tiden som du lämnar peelingen på huden med en minut varje efterföljande peel.

Allt eftersom din hud vänjer sig vid peelingen kan du antingen börja lägga på flera lager av peeling för att göra den starkare (lägg på ett lager, vänta 5 minuter och ha sedan på ett andra lager) eller börja använda peeling med starkare koncentration. Även om du använder samma typ av syra men bara en starkare version av den, bör du alltid punkttesta den på huden innan du gör en fullständig ansiktspeeling.

En del personer gillar att använda stark peeling direkt eftersom de vill ha bra resultat och inte vill slösa tid genom att börja med en ”svag” peeling i endast 1 minut, men det är verkligen bättre att börja långsamt för att undvika att skada huden.

52 kommentarer

Sofia · 12 mars, 2016 kl. 04:14

Hej.
Jag har nyligen köpt en kemisk peeling att göra hemma. Jag har inte använt den än pga att jag använder Exuviace age reverse serien. Rekomendationen var att man skulle sluta använda AHA och BHAsyror några dagar innan man peelar så jag har inte använt det på några dagar nu. Men det jag undrar över är… kan man fortsätta använda Exuviace gentle cleansing creme och tvätta sig med före och dagarna efter? Det innehåller PHA och som jag förstod det så är den milt exfolierande. Jag vill inte riskera att nåt går fel, samtidigt älskar jag verkligen den cleansern.

  Hudexperten · 15 mars, 2016 kl. 11:47

  Hej Sofia,
  Exuviance gentle cleansing creme är såpass mild att det går bra.

E · 1 juni, 2016 kl. 07:34

Hej! Vart kan man få tag i peeling att göra hemma?

Kim · 4 juli, 2016 kl. 10:13

Hej! Hur länge bör jag vänta med att sola efter en aha/bha peeling som jag gör hemma?

  Hudexperten · 5 september, 2016 kl. 09:28

  Hej Kim,
  1 vecka så ska du vara på den säkra sidan. Ofta kan det gå bra redan efter 2-3 dagar. Du känner själv om huden är återställd om den inte längre har rodnad eller ömmar.

Lotta Kallin · 28 september, 2016 kl. 09:47

hUr neutraliserar man peelingen?

  Hudexperten · 28 september, 2016 kl. 11:09

  Hej,
  Antingen med medföljande neutraliseringsmedel eller genom att skölja med vatten under 1 minut eller mer.

Sara · 27 oktober, 2016 kl. 03:41

Hej, jag har gjort min första kemiska peeling hemma. Jag indrar hur länge jag ska vänta tills jag gör nästa behandling?

  Hudexperten · 27 oktober, 2016 kl. 03:54

  Hej Sara, en vecka rekommenderas.

Johanna · 30 november, 2016 kl. 07:05

Hej.
om jag använder peeling för första gången.Kan jag ha den på ansiktet mer än 5 min för bättre resultat?

  Hudexperten · 30 november, 2016 kl. 09:05

  Hej Kalle,
  Det rekommenderas inte.

kalle · 30 november, 2016 kl. 08:07

Hej
Kan män använda kemisk peeling?ska man raka av sig skägget noga?

  Hudexperten · 30 november, 2016 kl. 09:05

  Hej Kalle,
  Absolut kan män det. Det blir mycket enklare med helrakat skägg, så det är att rekommendera.

kalle · 4 december, 2016 kl. 08:55

Hur ofta är det menat att jag ska använda Hydro-Glo PeelPads Level 2? Ska jag använda en gång per dag eller mer sällan?

  Hudexperten · 5 december, 2016 kl. 09:11

  Hej Kalle,
  Högst 1 gång i veckan.

Hanna · 15 december, 2016 kl. 08:44

Hej! Jag använder tetralycal och då fick man inte göra behandlingen va? Då måste man göra uppehåll först och det vill jag inte eftersom jag äter det pga acne. Då är det bäst att vänta till kuren är klar?/Hanna

  Hudexperten · 15 december, 2016 kl. 10:09

  Hej Hanna,
  Ja precis vänta tills tetralysal kuren är färdig och gärna minst 1 vecka efter det.

Hanna · 17 december, 2016 kl. 06:02

Tack!!

mirjam · 7 januari, 2017 kl. 06:47

hejsan.
jag undrar vilken kemisk peeling ni rekomenderar att man köper hemma. det finns så många olika. vad ska man smörja ansiktet med sen efteråt?

mvh
mirjam

Alice · 12 januari, 2017 kl. 07:31

RFSU tillverkar en kräm för intimområdet som motverkar inåtväxande hårstrån. Den aktiva ingridiensen i den krämen är AHA.
Jag har lite då och då använt den på pannan där min hud är ganska grov. (PÅ EGEN RISK; den är ju inte gjord för ansiktet)
Jag har hittills använt ett jättetunt lager, idag provade jag ett tjockare- och fick mycket starkare effekt. Det sticker och svider lätt precis som en sån här peeling ska. M

Min fråga är: är det någon skillnad på AHA-syror? Är det liksom ett samlingsbegrepp för olika formuleringar, eller är det en specifik molekyl?

  Hudexperten · 12 januari, 2017 kl. 07:33

  Hej Alice,
  AHA står för alfahydroxisyra och är ett samlingsbegrepp. Det finns olika alfahydroxisyror. De vanligaste inom hudvård är glykolsyra och mjölksyra. Andra exempel är citronsyra och mandelsyra.

Bobby · 24 januari, 2017 kl. 04:16

Hej!

Kan man använda 30 procentig perfect image glycolic peel från dermastore.se första gången man någonsin haft en kemisk peel?. Om testet går bra, då ska jag bara ha den en kortare tid första gången?

  Hudexperten · 24 januari, 2017 kl. 05:14

  Hej. Ja det går bra. Du kan ha den på lika länge som testomgången om det kändes bra. Annars kan du börja med 1 minut.

Linnea · 2 mars, 2017 kl. 09:25

Hej!
Har tre frågor jag inte blir klok på och nu gäller det hemmabehandling med glykolsyra.
1.Vissa internetsidor rekommenderar att använda glykolsyra (kemisk peeling) och retinol för bästa effekt.
Andra sidor vill att man har minst en veckas uppehåll mellan ovanstående… Min ansiktskräm innehåller a vitamin, därför jag undrar..
2. Räcker en vecka utan solning eller är det månader som gäller? Även här står det olika på diverse sidor.
3. Kemisk peeling på aktiva finnar? Är det big no no? Undrar då just det är anledningen till att jag vill använda mig av kemisk peeling…

Tacksam för svar.
Hälsningar Linnea

  Hudexperten · 28 september, 2017 kl. 11:30

  Hej Linnea,
  1. Rekommendation på en veckas uppehåll är mest för att då är det säkert för alla. Sedan beror det på hur starka produkterna är och även hur tålig just din hud är. Om retinolen är mild eller din hud tål starka produkter bra kan du ha ett kortare uppehåll. Du kan endast testa dig fram själv.
  2. Även detta beror mycket på hur tålig din hud är och hur starka produkterna är. Risken om du tar för kort uppehåll är att du lättare får pigmentfläckar.
  3. Många personer har inga problem med detta. Däremot det som kan hända när syran ”fräter” sönder finnarna är att syran sedan direkt går in i såret och för djupt i huden. Då kan du få ett ärr/pigmentfläck. Om du skulle få ärr, låt dem läka av sig själv och pilla inte bort sårskorpan.

Maja · 10 juli, 2017 kl. 05:03

Hej,
Jag har keratosis pilaris och jag vill använda peeling som kroppsbehandling
Jag har en känslig hud, hårig torr med acné på axlarna och ryggen samt keratosis… jag har redan provat naturel peeling liksom yoghurt och citron men det gick inte, yoghurt gör att mina porer öppnas mer och citron är aggressiv för min hud.
Jag vet inte vilket produkt funkar bra för mig om jag skulle prova någon kemisk peeling för både ansiktet och kroppen.
Tack för hjälpen

  Hudexperten · 28 september, 2017 kl. 11:32

  Hej Maja,
  Jag skulle rekommendera dig att testa en mild peeling med mjölksyra och/eller salicylsyra.

Sara · 20 augusti, 2017 kl. 12:18

Hej, kan man använda kemisk peeling på områden såsom pannan om man har botox? Påverkar det botoxen?

Anna · 2 november, 2017 kl. 09:21

Vilken kräm rekommenderar du att använda efter en kemisk peeling?
Vad tror du om hydrokortison eller ska man använda en vanlig fuktgivande ansiktskräm?
Kom gärna med förslag. 😊

  Hudexperten · 2 november, 2017 kl. 07:22

  Hej Anna,
  Vi rekommenderar en kräm/serum med Retinol eller Tretinoin. De båda är olika former av A Vitamin och de stimulerar hudens produktion av kollagen och elastin.
  Hydrokortison bryter ner kollagen. Det kanske eller kanske inte fungerar bra tillsammans med en roller. Vi vet inte, så vi vill inte ge ett svar på det.

  Vänligen,
  Simon

Nellie · 7 december, 2017 kl. 06:56

Använder filorga i min dagliga hudvård, jag gör också kemisk peeling hemma. Ska jag ta en paus med filorga och använda en vanlig fuktkräm i stället!

  Hudexperten · 8 oktober, 2018 kl. 08:47

  Hej Nellie,
  De flesta Filorga produkter innehåller inte höga koncentrationer av syror. Det bör räcka med att du inte använder Filorga samma dag som du gör kemiska peelingen. Sedan använd de mildare Filorga produkterna 2-3 dagar efter.

Viktor · 9 december, 2017 kl. 04:49

Hej!
Jag hade tänkt att göra en kemisk peeling för första för att få bort mina små röda acneärr jag har på hakan. Är denna produkt okej att använda första gången: Perfect Image Salicylic 20% Gel Peel . (http://dermastore.se/salicylsyra-peeling-tea-tree-olja-gr%C3%B6nt-te)? Jag hade även tänkt att beställa någon ny återfuktande kräm att ha efteråt, behöver jag ha en med SPF då eller kan jag ta en vanlig återfuktade kräm och kombinera den med solskydd?

Mvh,
viktor

Diego · 8 mars, 2018 kl. 10:45

Hej! Jag fick akne liknande utslag en gång (första gången någonsin) som innebar stora bölder på kinden, dessa försvann sedan efter att ha varit där i någon vecka. De är nu borta men jag har röda/rosa fläckar som syns jättemycket på ansiktet. Har gått över en månad sen bölderna la sig och de är ännu kvar. Kan en kemisk peeling hjälpa? Och isåfall vilken kan jag köpa hem?

Är det sant att solning förvärrar de röda märkena? Solade och då verkade det bättre men läste att solningen leder till starkare fläckar. Mvh, Diego

  Hudexperten · 8 oktober, 2018 kl. 08:41

  Hej Diego,
  Röda/rosa fläckar efter acne är förmodligen postinflammatorisk erytem, fortkortat PIE. En kvarvara efter inflammationen som består av mindre (skadade) blodkärl. Dessa försvinner sig ofta med tiden.
  En del påstår att syror kan hjälpa men det är inte helt klart. Rätt typ av laserbehandling är det som fungerar.

  Om det är PIE så förvärras det förmodligen inte av solning. Det är PIH (postinflammatorisk hyperpigmentering) som kan förvärras av solning.

Maria · 17 september, 2018 kl. 07:02

Hej! Om man har lite mörkare hud – bör man använda någon speciell variant o i så fall vilken rekommenderas? Kan man använda ”fel” och vad händer då?

  Hudexperten · 7 oktober, 2018 kl. 04:49

  Hej Maria,

  T.ex. Mandelsyra är att rekommendera framför glykolsyra.
  Mjölksyra är också ganska säkert.
  TCA och ännu starkare syror bör undvikas.
  Risken för personer med mörkare hy är att de lättare får pigmentfläckar som bi-effekt av själva kemiska peelingen.

meme · 7 oktober, 2018 kl. 07:35

Hej har köpt kemisk peeling och använder samtidig c vitamin kapslar från exuviance kan jag använda de efter peelingen lr innan??

  Hudexperten · 8 oktober, 2018 kl. 08:31

  Hej meme,
  Använd helst inte samma dag. Kemisk peeling först. C vitamin kapslarna dagen efter.

Sarah · 2 januari, 2019 kl. 03:19

Hej! Har ni tips på var man kan köpa neutralisering, om man inte vill använda vatten 🙂

  Hudexperten · 3 januari, 2019 kl. 06:06

  Hej Sarah,
  bebeautiful.se sålde det förut. Annars kan du kolla på t.ex. ebay eller amazon så kan du nog hitta.

Mp · 24 februari, 2019 kl. 07:02

Jag är mörkhyad och får lätt pigmentfläckar. Vilken produkt kan ni rekommendera att jag köper som innehåller Mandelsyra eller Mjölksyra?

  Hudexperten · 25 februari, 2019 kl. 01:02

  Hej Maria,
  Skulle rekommendera mandelsyra som är snäppet bättre.

Susanne · 24 mars, 2019 kl. 11:07

Hej jag ska göra Dermapen idag kan man göra kemisk peeling strax före?

  Hudexperten · 24 mars, 2019 kl. 01:40

  Hej Susanne,
  Nej, det borde minst gå några dagar emellan.

Julia · 5 juli, 2019 kl. 06:11

Hej,
Jag använder Maria åkerberg serie clearing, vilket jag älskar och tycker är fantastiskt bra. Varje kväll använder jag paulas choice syra. Kan man göra en kemisk peeling behandling från er ihop med detta? Ska man sluta med paulas choice några dagar innan? När kan man börja med det efter?

  Hudexperten · 29 februari, 2020 kl. 01:33

  Hej Julia,
  Du bör upphöra med produkterna som innehåller hög halt av någon av bl.a. dessa syror några dagar innan och efter:
  Glykolsyra
  Mjölksyra
  Mandelsyra
  Salicylsyra
  Laktobionsyra
  Maltobionsyra
  Retinol
  Retinyl
  Tretinoin

elisa · 12 december, 2019 kl. 10:52

hej jag köpte tca från usa 20 procent nu har 4 dagen gått utan att jag peelar mitt ansikte glänser och är tight och rynkig jag har lagt det under ögonen också när borde jag peela är detta farligt att jag inte peelar

  Hudexperten · 29 februari, 2020 kl. 01:40

  Hej Elisa,
  Det är helt normalt att det kan ta upp till 1-2 veckor innan huden peelar efter en TCA peel.

Emma · 22 april, 2021 kl. 05:13

Hej jag använder A1313 pommade/ retinol på kvällarna . Måste jag göra uppehåll innan en kemisk peeling?

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *