I flera år har naturliga produkter som hittas i köket använts för hudvård. Skåpen och kylskåpet verkar vara fulla med helande ämnen, från gurkor på ögonen till honung för huden. Ja du känner säkert till flesta, förutom kanske det som finns i mjölkpaketet, mjölksyra. Som en del av AHA syra familjen ger denna nyckelingrediens verkligen en ny mening åt ordet ”mjölkhud”.

Mjölksyra framställs ur jäst mjölk och är en populär skönhetshjälp för de som vill förbättra sin huds textur eller fuktmängd. Om du behöver en kändis utlåtande så leta inte längre än Cleopatras skönhetsbehandling. Till och med denna forna Egyptiska drottning som var känd för sin skönhet ryktas ha badat i sur mjölk för att förbättra sin hud.

Som med allt annat så finns det vissa nackdelar med mjölksyra. Även om den är mildare än de flesta andra AHA syror så kan den fortfarande vara irriterande, speciellt på skadad eller allergi-benägen hud. Och oavsett vilken mjölksyreprodukt du använder så kan ökad solkänslighet vara ett problem. Det är viktigt att inte vistas allt för mycket i solen och att använda solskydd om du använder produkter med mjölksyra. För möjligheten till jämnare hy kan det dock helt klara vara värt denna lilla extra försiktighetsåtgärd.

Mjölksyra och hudens textur

I stort sett alla skulle älska att ha perfekt hud som är helt fri från fläckar och blemmor. Tyvärr så är det idealet svårt att uppnå, men om du är ute efter att förbättra hudens textur så har du förmodligen hittat en vän i mjölksyran.

Som en AHAsyra är mjölksyra medlem i en välkänd familj av exfolierande syror. Som sådan förbättrar den hudens textur genom att vara fuktgivande samtidigt som gamla hudceller fälls av och kollagenproduktionen främjas. Följaktligen fungerar mjölksyra ofta som en rynk- och linjereducerare och hjälper även till med att jämna ut hudtonen och tona bort acneärr.

Mjölksyra ses ofta som en av de bästa AHA-syrorna att använda eftersom andra AHA-syror ofta kan vara irriterande för huden. Mjölksyra är väldigt mild i jämförelse och irriterar vanligtvis inte hyn på personer som har t.ex. acne eller rosacea. Däremot, om din hy är extremt känslig bör du vara försiktig när du använder dessa produkter, speciellt om koncentrationen av mjölksyra är hög.

Peeling med mjölksyra

Kemisk peeling var förr i tiden exklusivt för användning hos doktorn, ett ställe som ibland kan verka läskigt – och dyrt. Idag har kemiska peelingar utvecklats till produkter som du kan använda i bekvämlighet hemma, medan du slappnar av i din favoritbadrock.

Mjölksyrepeeling är inte den enda typen av peeling, men de föredras ofta över andra AHA-syror för personer med känslig hy. Du kan använda peeling för att reducera fina linjer och rynkor, förbättra acne och missfärgningar av huden. Mjölksyra är inget universalmedel, och kommer inte helt plötsligt ta bort dina djupaste rynkor, och det kommer inte få dig att sluta åldras. Men över tid så kan det jämna ut din hy och reducera eller ta bort små märken och ärr.

En professionell peeling kan kosta runt 1000 kr eller mer. Under behandlingen kommer hudläkaren applicera en mjölksyrelösning på din hud, som kommer att göra att det yttre hudlagret lossnar och ramlar av. Även om milda peelingar i regel inte gör ont så är det viktigt att komma ihåg att ditt ansikte kan ha en viss rodnad i några dagar efteråt. Du bör även veta att mjölksyrepeelingar bör utföras i en serier av ett flertal veckovisa behandlingar, hur längre beroende på önskat resultat.

Referenser

http://mjölksyra.se/mjolksyra-i-hudvard/

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *