Vad är glykolsyra?

För att förstå hur glykolsyra hjälper mot akneärr, så måste man förstå  sammansättningen av kemikalien i sig. Glykolsyra, som heter ”glycolic acid” eller ”hydroxyacetic acid” på engelska, är den minsta α-hydroxisyran (AHA). Den är färglös och luktfri, och är känd för sin höga löslighet i vatten. Denna kemikalie finns i sockerrör, omogna vindruvor, ananas, och olika meloner. Eftersom den utvinns ur frukter kallas den ofta även för fruktsyra. Den isoleras och extraheras för olika användningsområden inom hudvård.

Eftersom dess inträngningsförmåga i huden är så stark används glykolsyra ofta i professionell kemisk peeling. Det går även att köpa glykolsyra för användning hemma, och många älskar de positiva resultat som de får. Glykolsyra för hemmabruk på 30 ml räcker till 20-30 behandlingar i hemmet och är ofta billigare än en enda behandling på en klinik eller salong.

Hur glykolsyra hjälper mot akneärr och ålderstecken

Avlägsna döda hudceller

Glykolsyra hjälper vitalisera huden på ett par olika sätt. Det första målet är att påverka det yttersta lagret av huden genom att försvaga bindningen av döda hudceller. Detta kommer att leda till att det matta översta hudlagret faller sönder och avslöjar ett friskare och yngre ansikte under det. Eftersom glykolsyra nästan alltid framställs från naturliga källor är det billigt och bekvämt att köpa.

Stimulerar Kollagen

Glykolsyra stimulerar även kollagen och elastin som finns i det andra hudlagret. Dessa är de komponenter som gör det möjligt för din hud att tänja och expandera. Om du nyper ett litet område av huden och det inte omedelbart drar ihop sig igen, så är risken att ditt elastin är svagt och inte i bra form. Ålder spelar en stor roll i minskandet av elastin och kollagen, det är därför som många kvinnor innerligt börjar använda anti-rynkkrämer i sena 20-årsåldern. Produkter som innehåller glykolsyra ger ofta ett bättre resultat.

Exfolierar

När det gäller akneärrbildning och märken efter finnar är glykolsyra ett av de bästa ämnena. Det fungerar som en kraftfull exfolierare som också jämnar ut det övre och nedre området av ett ärr. Det klarar också av att avlägsna en del av det grå utseende kvinnor ofta får tillsammans med sina ärr. Akneärr orsakas av nedbrytningen av hudvävnad som följd av speciellt elakartad acne, och glykolsyra kan återställa den hud som aknen förstörde. Många rapporterar att deras ärr har blivit plattare och mindre synliga med hjälp av användning av glykolsyra i 6 månader till ett år.

Att använda glykolsyra

Eftersom glykolsyra är så omtyckt och multifunktionell kan du hitta den i mycket kosmetika och hudvårdsprodukter. Om du köper glykolsyra för peeling hemma, kom ihåg att du inte bör använda glykolsyra med en koncentration högre än 50%. Högre koncentration än detta anses farligt och bör endast användas om det rekommenderas av din hudläkare.
Glykolsyra kan du köpa här, eller här.

Glykolsyra, och även mjölksyra och mandelsyra, är till stor hjälp när det används i kombination med salicylsyra. De två arbetar tillsammans för att återuppbygga och förbättra hudens kondition, vilket i sin tur avlägsnar akneärr från din hy.

Kategorier: Glykolsyra

1 kommentar

Johanna · 31 maj, 2022 kl. 01:48

Intressant läsning, tack!

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *