Alfahydroxisyror (AHA) kan vara anti-age miraklet för detta millennium. Dessa fantastiska rynkutjämnare som härstammar från växter och mjölkprodukter kan också hjälpa dig att få bort akne, återfukta huden och ljusa upp pigmentfläckar genom att lossa en eller flera lager av död hud som håller fast vid hudytan. Men många konsumenter vet inte mycket mer än så om syrorna. Många vill veta mer än att de kan göra dem flera år yngre på bara några veckor.

Tips på bra produkter

Dessa produkter har fått ★★★★★ i betyg:

Nattkräm: Mene&Moy Phytic Acid Cream 8%

Dagkräm: NeoStrata Ultra Daytime Smoothing Cream SPF 20

Kemisk Peeling (kraftfull) Perfect Image – Glykolsyra 30% + Retinol

Här är 8 fakta om AHA som du vill känna till

1) AHA syor gör mer än andra kosmetika

Inga andra kosmetiska ingredienser är så kraftfulla som AHA när det gäller att skala bort döda, grova och/eller ojämna lager av gammal hud. Det är inte snäckor som mal, små pärlor som polerar eller enzymer som löser upp ytliga hudceller. Det beror på AHA syror verkar genom att lösa upp de limliknande lipider som håller samman cellerna och de kan tränga djupt in i huden för att lossa dessa klängiga bindningar. När de döda cellerna försvinner, blir det färre sprickor i huden som kan leda till irritation – så huden verkar hälsosammare och ser yngre ut.

Topparna och dalarna som bildar ytliga linjer jämnas ut, döda celler som täpper till porerna löses upp, pigment som har byggts upp i hudytan forslas bort och cellförnyelsen återgår till en hastighet närmare vad du hade för flera år sedan. Den accelererade cellförnyelsen gör att cellerna att bli tätare och mer kompakta, vilket ger huden en mer effektiv barriär mot irriterande ämnen och för att hålla fukt inne för att hålla huden smidig, mjuk och mer behaglig. De kommer att producera förbättringar på ytan, mjuka upp linjer, frigöra porer från igentäppande döda celler, ljusa upp pigmentfläckar, och avslöja yngre, fräschare hud. AHA behandlingar kommer inte att ta bort rynkor eller fläckar helt och hållet. Djupa rynkor och vissa åldersfläckar ligger djupare i huden, så förändringar här kommer inte bli lika märkbara.

2) Det finns mer i AHA familjen än glykolsyra

När AHA första kom in på den kosmetiska scenen var glykolsyra huvudvalet på grund av sin lilla molekylstorlek. Så är det inte längre. Nu finns det ett brett utbud av AHA produkter såsom mjölksyra från sur mjölk, melass, yoghurt, honung, eller blåbär, vinsyra från druvor, bär, vinbär, passionsfrukt, kaprifol, och rött vin, citronsyra från citrusfrukter av alla slag, äppelsyra från äpplen och glukonsyra från majs. Vissa kosmetikaföretag designar även sina egna syntetiska versioner, och kommer på namn som gluconolactone (en polyhydroxisyra, eller PHA) och hydroxyl-caprylic acid, medan andra lägger i hela växt- eller mjölk extrakt för ett helt naturligt tillvägagångssätt.

Om du köper dessa naturliga former råder vi dig att titta efter syrahaltiga naturliga ämnen närmare början av ingredienslistan – syrorna själva kan anges i mitten eller mot slutet.

3) Inte alla alfahydroxisyror fungerar på samma sätt

Som med medlemmar i varje familj har varje AHA unika egenskaper. Det unika är storleksrelaterat. Glykolsyra är den minsta molekylen, så den arbetar snabbast och djupast av syrorna men den kan också vara en av de mest irriterande. Mjölksyra är den näst största och anses av många forskare vara den bästa syran att välja eftersom den inte når så djupt. Mindre irritation känns, men den ger ändå stor utjämning. Faktum är att i en studie gjord av Walter Smith, Ph.D, en biokemist och oberoende forskare, visades att det terapeutiska index som mäter graden av cellförnyelse jämfört med irritation som fås av glykolsyra och mjölksyra var oerhört lika – 5 procent mjölksyra mätte 12,7 medan samma procentandel av glykolsyra var 12,6. Källa: http://glenncorp.com/wp-content/uploads/2014/12/2014_10_Multifruit-BSC_TDS_lowres.pdf

Nästa upp i storlek är vinsyra och äppelsyra, därefter citronsyra, glukonsyra och många av de nya syntetiska syrorna. Dessa fungerar bara på och nära hudytan, så de tar längre tid på sig att ge förbättring, men är så gott som garanterade att inte att sticka, bränna eller orsaka rodnad på huden.

Många kosmetiskaföretag tillverkar nu syrakombinationer som innehåller syror av flera storlekar för effektivare penetration. De större syrorna såsom citronsyra och vinsyra gör hudens yta mer genomsläpplig, vilket tillåter de mindre syrorna såsom mjölksyra att penetrera lättare.

4) AHA behandlingar är inte ett substitut för tretinoin

Medan båda exfolierar bort hudceller, genererar AHA syror är inte nytt kollagen att fylla i djupa rynkor med, vilket akne-läkemedlet tretinoin (Vitamin A syra) gör. Detta säger hudforskaren Lorraine Kligman, Ph.D., biträdande forskningsprofessor vid Avdelningen för Dermatologi vid University of Pennsylvania School of Medicine, som genomförde hudtest som jämförde en kräm med 0,05 procent tretinoin med en kräm med 10 procent glykolsyra .

Nytt kollagen sågs efter 10 veckor i huden som behandlats med tretinoin, men inget nytt kollagen detekterades i glykolsyra-behandlad hud. Kligman tror att kollagensyntesen är beroende av närvaron av receptorer för retinsyra på fibroblasterna, hudens kollagentillverkande celler.

Det finns dock inga sådana receptorer för glykolsyra eller andra AHA syror, så någon kollagensyntes uppstår inte. ”AHA exfolierar bara huden medan retinsyra arbetar på kärnnivå”, förklarar hon.

Av denna anledning rekommenderar många hudvårdsspecialister dagliga AHA behandlingar med krämer eller lotions följt av nattlig applicering av tretinoin. Behandling med AHA syror förbereder huden för att ta emot tretinoin mer fullständigt. Men rynkor fylls ut mer märkbart med tretinoin på grund av kollagensyntesen.

5) Irritation behövs inte för att se resultat

Lite stickande under appliceringen är normalt. Men om svidandet fortsätter, rodnad eller små knölar uppstår, tro inte att de är tecken på vägen till förbättring. Kligman tror ”irritation är kontraproduktivt för läkning och reparation”, eftersom den resulterande inflammation producerar enzymer som förstör kollagen och andra strukturer. Med irritation kan människor faktiskt ser äldre ut än när de började med AHA behandlingen.

För att hålla sveda och irritation till ett minimum bör konsumenten applicera AHA produkter på torr hud 10 minuter efter tvätt eftersom våt hud är mer absorberande. En bra rekommendation är också att bygga upp till dagligt bruk genom att applicera AHA produkten (krämer & masker ej peeling) en gång varannan dag i två veckor, därefter en gång om dagen i två veckor.

Om tretinoin inte är en del av behandlingen kan applicering två gånger om dagen läggas till behandlingen på samma sätt, alltså varannan dag under en vecka eller två, sedan varje dag. Men bara efter att huden har acklimatiserats till användning en gång om dagen.

6) Procent är inte lika viktigt som pH

Högre procent AHA garanterar inte att en produkt kommer att fungera bättre – bara snabbare. Läkare använder ofta mellan 50 procent och 70 procent. AHA kan exfoliera huden över natten, medan konsumentprodukter tenderar att innehålla lägre procentsatser.

Men efter sjätte veckan, oavsett procentsats, ser de allra flesta resultat. Vad som verkligen är viktigt är pH värdet – måttet som används för att bestämma om ett ämne är surt (lågt pH) eller alkaliskt (högt pH). Du kan få bättre resultat med en produkt med låg procentsats med 2,5 pH än med en starkare procentsats på 4,5 pH.

I tester som jämför två vätskor som innehåller 3% mjölksyra, en med pH (surt) och en med 7 pH (neutral), fann Smith att pH och ej procent faktiskt var nyckeln till förbättringen. Produkten med pH 3 ökade hudens fasthet med 3%, cellförnyelsen med 3%, jämnhet och släthet med 44% och minskade kliniska linjer och rynkor med 55%. En ökning av fukt med 18% var den enda förbättringen som hittades med 7 pH produkten, eftersom mjölksyra är ett fukt-bindande fuktbevarande medel oavsett surhetsgrad.

I slutändan har Smith och andra forskare funnit att de bästa resultaten fås med produkter med pH mellan 3 och 4,5 utan några andra fördelar utöver återfuktning ovan pH 5. Tyvärr listar ofta tillverkare inte pH värdet på förpackningen, men geler och oljafria produkter tenderar att vara surare än krämer och lotioner.

7) AHA: s är inte ett universellt svar för allt som huden behöver

Huden behöver fortfarande rengöras och återfuktas dagligen med en veckovis behandling med ansiktsmask för förnyelse och djuprengöring. Men var försiktig, du råds att undvika rengöringsmedel som lämnar kvar en ”film” efter sköljning.

Filmen kan hålla AHA:s ute och hindra dem från att tränga in. Tvålar, som innehåller talg från djur eller växtfetter är ökända för att lämna kvar denna typ av film. Det är även lotionliknande rengöringsmedel. Ju tjockare lotion, desto värre är de oftast. Välj istället en flytande tvål eller skummande ansiktstvätt, som båda bör sköljas av.

Om AHA produkten inte återfuktar tillräckligt, föreslås du välja en mild fuktkräm utan en massa ”godsaker” i. För mycket stimulans kan vara dåligt för huden.

8) AHA exfoliering toppar vid 8 till 12 veckor

Efter 8 till 12 veckor börjar många människor klaga på att de inte ser ytterligare förbättringar i deras hud. Denna nedgång kan bero på en sänkning av cellernas exfoliering efter flera veckors användning, enligt iakttagelser från Smith, som tror att huden bara ”anpassar sig” till AHA behandling.

Å andra sidan, salicylsyra som är en BHA syra fungerar genom att lösa upp själva cellerna, inte limmet som håller samman celler vilka löses upp av AHA syror. Smith fann att denna cellupplösningsaktivitet är kompatibel med AHA, och exfolieringen fortsätter långt efter de 8-12 veckor som ses med bara AHA behandlingar.

Men sluta inte med AHA behandlingen efter den åttonde veckan. Smith hypotetiserar att långvarig behandling med dessa låg-pH formueringar i slutändan kommer att sänka pH värdet i hudens levande skikt där ett enzym, TGF-β (transforming growth factor beta), tillverkas. Vid 5 pH eller mindre, blir detta enzym aktivt djupt i huden. Detta kan i förlängningen föra celler tillbaka till ökad förnyelsehastighet. Dock har Smith inte studerat långvarig användning av AHA syror för att veta säkert vad den slutliga effekten blir.

1 kommentar

Smadar Plenell · 5 februari, 2020 kl. 06:20

Min fundering går så här: varje gång en cell förnyas så förkortas telomererna. När telomererna är för korta så uppstår fel i kopieringen av cellerna. Så hur bra är det att använda ämnen som skyndar på cellförnyelse under längre perioder?

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *