Även om kemisk peeling kan utföras professionellt på en klinik eller salong så erbjuder kemisk peeling i hemmet liknande fördelar och resultat. Faktum är att kemisk peeling utförd hemma är mycket mer kostnadseffektivt. I denna artikel tar vi upp de typer av kemisk peeling du kan utföra hemma.

Det senaste modet i skönhets- och hudvårdsvärlden är kemisk peeling. Det erbjuder en rad fördelar för huden, inklusive minskning av fina linjer och rynkor, minskning pigmentfläckar, avlägsnande av akneärr och allmän förbättring av hudtonen. Kemisk peeling kan utföras professionellt, eller med hjälp av produkter som tillåter dig att utföra en kemisk peeling hemma. Det förstnämnda är definitivt ett dyrare alternativ än de senare, men att välja att utföra en kemisk peeling hemma har sina för och nackdelar. Låt oss ta en titt på hur du kan använda dessa produkter till din fördel.

Att välja rätt kemisk peeling för användning hemma

Bortsett från kostnaden för kemisk peeling, så är skillnaden mellan att göra en kemisk peeling hemma och professionellt främst dess effektivitet. Ingredienserna i kit för hemmabruk är ofta något mildare, och kanske inte ger dig samma effekt som ett professionellt jobb. Detta betyder dock inte att de är helt verkningslösa. Många människor använder dem och älskar de förbättringar av huden som de får. Produkterna för hemmabruk kommer med säkerhetsinstruktioner för dess användning, och ger anvisningar för säker användning. Det är en god idé att läsa på innan du väljer att utföra en peeling hemma, för att få reda på vilken produkt du bör köpa, och huruvida produkten kan ge dig ett resultat efter just dina behov.

Ingredienserna i peelingkit är i grunden syror, och medan de flesta av dem för hemmabruk är lindriga så är det även möjligt att köpa dem som är starkare. Om dessa syror reagerar negativt med din hud kan de förvärra din hud snarare än att förbättra den. När du väljer produkt är det viktigt att ha din hudtyp i åtanke. Den kan vara känslig, fet (och därmed akne benägen), torr eller normal. Du kan vara ljushyad eller mörkhyad. Utifrån dessa kriterier finns olika typer av peelingprodukter baserade på olika syror. Vidare är det viktigt att du innan användning i ansiktet gör ett test av produkten på ett annat hudområde för att se om du tål produkten utan att få några allergiska reaktioner.

Mjölksyra

• För förstagångsanvändare och de med känslig hud: Mjölksyra är en relativt mild syra som utvinns ur mjölk. Det verkar effektivt och rengör huden på ytan men tar inte itu med mer djupt rotade problem. De som bara är ute efter ett fräscht utseende och inte har använt peeling förr eller har känslig hy kan testa mjölksyra. Mjölksyran stimulerar hudens produktion av kollagen och bidrar till att minska små rynkor, linjer och ärr. Det behandlar även torr hud, reducerar ojämn pigmentering och förbättrar solskadad hud. Mjölksyra är också perfekt för behandling av rosacea. Den har även bättre effekt mot pigmentförändringar än glykolsyra.

Rekommenderade produkter:

Mjölksyra Peeling 50% – Förstärkt med Kojisyra, Lakritsrot och Mjölonbär – En mycket bra peeling i gel form som dessutom innehåller hela tre extra naturliga och mycket potenta ingredienser för behandling av pigmentfläckar.

Glykolsyra

För normal hud: Glykolsyra är precis som mjölksyra en AHA-syra, den är dock starkare och tränger ner i de djupare skikten av huden och har samma effekt som mjölksyra men starkare, alltså minskar små rynkor, linjer och ytliga ärr. Glykolsyra kan även vid en koncentration på 50% eller mer användas på andra delar av kroppen för behandling av t.ex. bristningar. Däremot rekommenderas inte glykolsyra för behandling av rosacea.

Rekommenderade produkter:

Glykolsyra, AHA-syra för Kemisk Peeling – En glykolsyra peeling i rinnande form, du får med pensel att applicera med och neutraliseringsgel. Finns i flera styrkor.

Glykolsyra Peeling 30% – Förstärkt med Retinol & Grönt Te – Denna peeling är i gel form så den blir lättare att applicera, något dyrare än peeling ovan

Salicylsyra

För aknebenägen och inflammerad hud: De som har mycket fet och aknebenägen hud kan använda salicylsyra. Detta är en beta hydroxi syra och kan därför lösa upp olja och minskar därför hudens oljighet, och även akne. Salicylsyra är faktiskt den verksamma ingrediensen i de flesta ansiktsvatten mot akne och pormaskar. Det är även antiinflammatoriskt och är perfekt för användning både av kvinnor och män efter rakning för att förhindra inflammerade hårsäckar och inåtväxta hår.

Rekommenderade produkter:

Salicylsyra Peeling 20% – Förstärkt med Tea Tree Olja & Grönt Te – Peeling för att behandla acne och eliminera pormaskar, tillsatsen av tea tree olja gör den ännu effektivare för detta ändamål

Mandelsyra

För pigmentfläckar och aknebenägen hud samt mörkare hy: Mandelsyra är en väldigt effektiv AHA-syra mot åldersfläckar och solfläckar (missfärgningar av huden med åldern p.g.a. solstrålar), melasma andra pigmentfläckar och akne, samtidigt som den är mindre irriterande än glykolsyra och även kan användas av de med känslig hy. Mandelsyra har visat sig ha liknande effekt som salicylsyra mot akne och är även effektiv på att rensa bort pormaskar. Syran fungerar också bra för att släta ut fina linjer och rynkor i huden. Mandelsyra kan även användas av de med mörkare hudfärg utan risk för hyperpigmentering eller hypopigmentering.

Rekommenderade produkter:

Mandelsyra & Äppelsyra för Kemisk Peeling (10% – 20%) – Bra mandelsyra peeling speciellt för pigmentfläckar, acne och pormaskar. Du får med pensel att applicera med och neutraliseringsgel.

TCA

Stark peeling för rynkor och fina linjer: Om du letar efter en metod för att bli av med rynkor, tillsammans med att minska missfärgning av huden, kan du välja triklorättiksyra (TCA) peeling. Denna peeling är väldigt stark och även om den finns att köpa så rekommenderas den inte för hemmabruk! Den har inga blekande egenskaper, men fungerar som en peeling och tar bort lager av missfärgningar. Det är också en av de bästa kemiska peelingarna för akneärr. En nackdel med TCA peeling är att den är mycket dyrare än de andra peelingarna, och den kan bara utföras var 3e till 6e månad.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *