TCA är förkortning för trichloroacetic acid och översätts till triklorättiksyra. Dessa peelings är medelstarka kemiska peelingar som ger din hud en fysisk peeling. Återhämtningstiden är ca 1 vecka, men resultaten är oftast väl värda att vänta på. Här går vi igenom grundläggande information om TCA peeling och vad du måste göra för att förbereda dig.

Vad gör en TCA peeling?
TCA peeling är medel-djup peeling, med styrkor från 8% till 35%. Även om koncentrationen inte är så hög så anses TCA peeling vara en mycket djupare peeling än t.ex. mjölksyra och glykolsyra peelings. Till exempel kanske inte en 50% glykolsyra får dig att fjälla hud ordentligt, medan en 12,5% TCA peel kan få dig att göra det i flera dagar.

TCA peeling förfinar och jämnar ut din hudton genom att minska hyperpigmentering (mörka fläckar, akne märken, solfläckar, fräknar) och fina rynkor. De fungerar dock inte lika bra för acne ärr eller födelsemärken. En TCA peeling ger bättre resultat än en glykolsyra peeling, men mer än en TCA behandling är fortfarande nödvändigt för bästa resultat.

TCA peeling kan användas på ansikte, nacke eller baksidan av händerna. De kan också användas över hela ansiktet eller bara på ett visst område. Resultatet håller i allmänhet i ca 6 månader, men de kan hålla ännu längre med glykolsyra eller mjölksyra peeling varannan vecka.

Var du kan göra en TCA peeling
Du kan få TCA peeling från din lokala hudläkare, plastikkirurg, eller estetiker. De finns också tillgängliga för hemmabruk. Men TCA peeling ska inte tas lättvindigt. Att göra dem hemma själv kan vara farligt och det finns stor risk för permanenta skador om de utförs fel.

Vad du kan vänta av en TCA peeling
TCA peelings är kraftiga med ca 10 dagas återhämtningstid. Om du funderar på att få en TCA behandling bör du definitivt schemalägga lite ledig tid eftersom du inte bör få någon solexponering och du kommer förmodligen se alltför röd och hemsk ut i ansiktet för att vara representabel.

Innan peelingen
Det finns flera saker du bör göra för att förbereda dig för en TCA peel. Vissa hudläkare rekommenderar att du använder retinoider (A-vitminderivat) eller produkter med AHA syror under två veckor före peelingen för att förbereda huden för en jämnare peeling. Detta är dock frivilligt. Tre dagar före själva peelingen måste du dock avsluta användningen av alla exfolierande produkter (fysiska eller kemiska) och framför allt undvika att använda några hårda produkter (såsom hårborttagning eller skrubbar) under dagen du utför peelingen och under återhämtningsdagarna efteråt.

48 timmar innan du får en full TCA-peeling, måste du göra ett punkttest på det område där du kommer att få peelingen. Om du får en peeling i ansiktet, punkttesta ditt ansikte. Om du får en peeling på dina händer, punkttesta händerna. Punkttest av TCA peeling lösningen är oerhört viktigt för en säker peeling eftersom det kommer att hjälpa dig förstå hur din hud reagerar på syran och göra dig medveten om okända reaktioner innan du utföra den riktiga peelingen.

Det är också klokt att få lite ledigt från jobbet. Om du inte kan få 10 dagar ledigt, försök få lediga dagar när huden börjar flagna som mest, troligen 3-4 dagar efter peelingen. Ha en bra fuktkräm t.ex. vaselin, antibiotika kräm (vanligtvis från hudläkare), och en kräm mot kliande och svidande till hands.

Kategorier: TCA

7 kommentarer

caroline · 19 april, 2012 kl. 05:21

Var kan jag köpa tca peeling? mvh

  Charlotte · 30 april, 2012 kl. 07:00

  Hejsan, på rak arm så vet jag inte. Men med en sökning med google bör du kunna hitta flera utländska sidor som säljer TCA peeling. I ditt mejl skrev du att det verkar som man inte kan köpa från england eller usa, menar du att de inte fraktar till Sverige? För så kan det ju vara. Annars är det bara att fortsätta leta. Men tänk på att TCA är väldigt starkt och att stor försiktighet måste iakttas om du ska göra en tca peeling själv.

Jen · 28 februari, 2019 kl. 08:32

Hej!
Ska göra min andra ( av tre) TCA peeling om några dagar och har ett par frågor. Efter första peelingen vart jag sååå röd första andra dagen sen började jag flagna efter tredje-fjärde dagen. Hade ingen aning om att jag skulle se ut som jag gjorde så jag hade inte tagit ledigt från mitt jobb. 😅 jag såg förskräcklig ut! Efter ca en vecka hade det mesta flagnat av och nu är huden fantastisk. Till mina frågor:
Gör man alltid peelingen 3gånger och varför?
Kan jag sminka över rodnaden efter 6 h eller försämrar det resultatet? Vilken är bästa kräm för återhämtning? Har du bra tips på dag/nattkräm?
Tack på förhand!

  Hudexperten · 28 februari, 2019 kl. 12:56

  Hej Jen,
  Antal gånger man ska göra en TCA peeling är inte spikat i sten. Fler gånger kan förbättra resultatet.

  Var försiktig med smink är rekommendationen. Det beror mycket på om ditt smink skulle irritera huden eller inte.
  Tänk på att ditt smink kanske inte irriterar din hud i vanliga fall, men skulle kunna göra efter en tca peeling.
  Utifall att det irriterar huden mycket så skulle det kunna försämra resultatet.
  Tips: testa på en liten del av huden första gången för att se hur den reagerar. Om det svider eller bränns, använd inte mer.

  Kan rekommendera t.ex. för dagen: https://dermastore.se/dermaceutic-k-ceutic
  Natten: https://dermastore.se/mene-moy-stand-by-c-cream

  Lycka till!

  Mirjana Lundell · 28 september, 2020 kl. 05:39

  Hej jag spännande att få läsa dina efarenheter, Jag vill själv köpa TCA peeling, har glykol och mandelsyra hemma och en salicylsyra på g.
  Men var man får tag på dom är ju en djungel.Fins på amazon, men just TCA tror jag inte finns i från ENG som då vore lättast eller tyskland.
  Jag letar även efter en dermapen eller om en sån där mym kanske skulle kunna vara nått, dr pen tror jag har gjort båda, men som en annan sa så ser som lika dana ut allighopa ”vissa sorter” och så massproduceras dom och olika företag sina loggor på dom… Jag bruar rolla med olika dermarollers men råkan man tappa en ny i backen så är ju de förstårt, ochman har lite mer möjligheter när det gäller dermapen…. Och det är oxå de sopm jobbar med detta som säger att en dermapen är den som ger bäst resultat och vill man så kan man kombinera dom, men då skulle jag hållamig i från TCA…
  Sen en sak till tca är ju lite av drottning skulle man skunna säga och efter man gått igenom dom så har man nått sitt tak.
  därför fick jag ett tps att sakta och ofare jjoba med de svagare för man får trots allt resultat av de svargare, men när man kommer upp till TCA så gör inte längre en expvis glycolsyra på 50 ett dugg… så jag kommer att gå långsamt upp och sakta sakta arbet mig uppåt smt kombinera med tretinoin och en specialcream jag bad läkaren skriva recept på, jag ville ha tret 0,5 % hydroquinone 4% sen är det lite kortison i, men i en ethylbaserad så den är förjävlig att få ut i arsiktet bara rollar sig…

  kan tipsa om att rolla anisktet och sedan lägga en svagare stya en stund på, typ som the ordinarys provade jag med samt en annan jag har här hemma , 2 olika sorter har jag här hemma, men då endast nvända 0,2-0,3 kanske upp yill 0,5 därav slagheten på syran… och fantastisksa resultat.

  jag är så osäker på att beställa i från amazon även om det är england , nån som har erfarenheter av att beställa microneedlingpenna där i från? eller annat som serum och så?
  Ebay känns som om dom lätt kan lura en där?”

  mvh
  tacksam för sar

Johan · 6 april, 2019 kl. 07:19

Hej! Finns det någon i Sverige som gör kemisk peeling med croton-olja? Mvh, Johan

  Hudexperten · 29 februari, 2020 kl. 01:27

  Hej Johan,
  Det är inget vi känner till. Låter inte som någon trevlig olja? Citat från Karolinska institutet:
  ”Seg olja som erhålls från buskväxten Croton tiglium, tillhörande familjen Euphorbiaceae (törelväxter), och som framkallar illamående. Den är blåsbildande och hudirriterande och används som farmakologisk standard för hudinflammationer och allergi, och den kan orsaka hudcancer. Oljan användes förr som kräk- och laxérmedel, med betydande dödlighet.”

  Mvh
  Simon

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *