Äppelsyra är en AHA syra som hittas naturligt i ett flertal olika frukter och grönsaker. En av de rikligaste naturliga källorna för syran är just äpplen, därav namnet äppelsyra. Syran hittas också naturligt i din egen kropps celler. Även om kroppen tillverkar ganska mycket av det så försvinner det lika snabbt när det bryts ner för att producera energi.

Äppelsyra har visat sig besitta flera hälsorelaterade fördelar så som t.ex. ökande av din kropps energi, immunförsvaret, för bra munhälsa, reducerar risken för metallförgiftning och sist men inte minst, främjar en yngre hy.

Fördelar med äppelsyra

För din kropp är en av äppelsyrans viktigaste fördelar dess roll i en process känd som citronsyracykeln – en roll som är avgörande för får existens. Citronsyracykeln snabbar på hastigheten som din kropp kan omsätta och skapa energi. Med otillräckliga mängder äppelsyra i din kropp, skulle din kropps energiproduktion bokstavligt talat stanna av och öka hastigheten som du åldras. Därför är det nödvändigt att du har tillräckliga mängder av äppelsyra i din kropp för att främja en effektivt fungerande citronsyracykel.

Äppelsyra stimulerar effektivt produktionen av saliv och verkar som ett oralt antiseptiskt medel, och främjar därför din munhygien genom att reducera mängden dåliga bakterier i munnen, på tänderna och tandköttet, (därför hittas äppelsyra ofta i munskölj och tandkräm).

Syran är också kapabel att binda till och inaktivera giftiga metaller i din kropp, som t.ex. aluminium och bly, vilket gör den kapabel att minska risken för allvarliga sjukdomar kopplade till tungmetaller – så som leversjukdomar och hjärnsjukdomar som t.ex. Alzheimer’s.

Varför används äppelsyra inom hudvård?

Men hur fungerar äppelsyra för att skapa och upprätthålla bra, frisk hud? Äppelsyra klassificeras som en AHA-syra. Alfa hydroxi syror är fruktsyror som har förmågan att exfoliera huden och agera som milda kemiska ansiktspeelingar. De hjälper ofta din hud till att se friskare, yngre och fastare ut. Andra AHA-syror är t.ex. glykolsyra, mandelsyra och mjölksyra. Av alla dessa syror så är äppelsyra det mildaste och säkraste alternativet p.g.a. att den har den största molekylstrukturen, vilket resulterar i en långsammare och jämnare penetration av huden vilket också leder till mindre irritation. Om du har väldigt känslig hy så kan kan du få AHA-syrornas fördelar från produkter med äppelsyra istället för glykolsyra, som kan orsaka hyperpigmentering i mörkare hy. För en naturlig ansiktspeel kan du skära upp några tunna äppelskivor och lägga direkt mot ansiktet i 20 minuter och sedan tvätta av med vatten.

Vad kan äppelsyra göra för din hy?

  • Jämna ut hudtonen
  • Reducera tecken på åldersfläckar och fräknar
  • Förminska porerna
  • Reducera fina linjer och rynkor
  • Hjälpa till att tona bort tecken på melasma
  • Markant reducera tecken på rosacea

Referenser

Information om mandelsyra och äppelsyra – bebeautiful.se

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *