Historien om kemisk peeling

Det är känt från detaljerade anteckningar på papyrus att medicinsk personal använde peelingformuleringar för att behandla hudsjukdomar i det gamla Egypten så långt tillbaka som 1550 f. Kr. Detta var den period strax före faraon Ramses 1 tid, när Hysos kungar styrde det stora landet. Det är dokumenterat att det precis som idag var stor efterfrågan på hudläkare bland de mer välbeställda kvinnorna eftersom solskadad hud var ett tecken på lägre rang i samhället. På den tiden, innan Botox och hudlasrar, använde kvinnor en mängd olika ämnen såsom alabaster, olja och salt för att förbättra huden. (mer …)

Mjölksyra peeling – jämförelse med glykolsyra

Precis som glykolsyra så är mjölksyra en AHA-syra.Mjölksyra framställs ur mjölk och används som en mycket mild kemisk peeling med liten eller ingen återhämtningstid. Eftersom mjölksyra är ett naturligt förekommande ämne i människokroppen så är risken liten att få en allergisk reaktion med denna typ av peeling. Därför är det ett bra val för förstagångsanvändare eller personer med känslig hud. Personer med torr eller fet hy kan också använda denna peeling och få bra resultat.Mjölksyra är speciellt bra för äldre hy.

Peeling med mjölksyra har ett antal fördelar, dessa är:

 • Exfolierande av hudytan
 • Djuprengöring av porer
 • Tonande av mörka märken
 • Förbättring av hyperpigmentering
 • Ljusare och klarare hy
 • Förbättrar utseendet på små rynkor
 • Stimulerar den naturliga kollagenproduktionen (mer …)

Mandelsyra mot vuxenakne

Att drabbas av akne som tonåring är väldigt vanligt. Det är nästan väntat, som en övergångsrit, att unga vuxna ska drabbas av pormaskar, pustler och de fruktade finnarna. Men medan du åldras så känner du att du borde ha vuxit ifrån tiden med fet och ojämn hy. Dock är verkligheten den att många människor, särskilt kvinnor, upplever akne under hela sina vuxna år.

Problemet med vuxenakne är att huden i allmänhet inte är så motståndskraftig som den var under tonåren, vilket innebär att även en eller två finnar lätt kan lämna märken och förstärka andra tecken på åldrande hud, som fina linjer och rynkor. Det kan vara särskilt besvärligt att bekämpa akne samtidigt som man försöker förbättra linjer och rynkor på samma gång. (mer …)

Vad är Glykolsyra?

Glykolsyra är kanske den mest kända av en grupp kemikalier som kallas fruktsyror eller alfa-hydroxy syror (AHA-syror). Det utvinns ur sockerrör, så det kan betraktas som en naturprodukt. Citronsyra från apelsiner och andra citrusfrukter faller också under samma klassificering som glykolsyra.

Glykolsyra används vanligen inom hudvård som en naturlig hudexfoliant och fuktgivare, men det finns många diskussioner om dess effektivitet. Vissa förespråkare av glykolsyra säger att produkter med en koncentration av glykolsyra på mindre än 10% praktiskt taget är värdelösa. Problemet är att många stora kosmetikatillverkare inte säljer produkter med högre koncentration än så. Vissa mindre tillverkare erbjuder dock peelinglösningar med en glykolsyrakoncentration på 10% och högre,

Det går även att få peelingbehandlingar utförda professionellt, med ännu högre koncentration. (mer …)

Kemisk Peeling Hemma

Även om kemisk peeling kan utföras professionellt på en klinik eller salong så erbjuder kemisk peeling i hemmet liknande fördelar och resultat. Faktum är att kemisk peeling utförd hemma är mycket mer kostnadseffektivt. I denna artikel tar vi upp de typer av kemisk peeling du kan utföra hemma.

Det senaste modet i skönhets- och hudvårdsvärlden är kemisk peeling. Det erbjuder en rad fördelar för huden, inklusive minskning av fina linjer och rynkor, minskning pigmentfläckar, avlägsnande av akneärr och allmän förbättring av hudtonen. Kemisk peeling kan utföras professionellt, eller med hjälp av produkter som tillåter dig att utföra en kemisk peeling hemma. Det förstnämnda är definitivt ett dyrare alternativ än de senare, men att välja att utföra en kemisk peeling hemma har sina för och nackdelar. Låt oss ta en titt på hur du kan använda dessa produkter till din fördel. (mer …)

Salicylsyra peeling – Hur fungerar det?

Salicylsyra peeling kan hittas med koncentrationer på 5% – 20%. Salicylsyra peeling fungerar genom att lösa upp bindningarna till de döda hudcellerna i det yttre lagret av huden och avlägsnar smuts och talg ur porerna. Salicylsyra har också anti-inflammatoriska egenskaper och förmågan att krympa porstorleken genom att stimulera cellförnyelsen.

Jämfört med alfahydroxi-syror (AHA) så är salicylsyra mer lämplig för fet hud eftersom det är fett- och oljelösligt, vilket ger det förmågan att tränga ner i porerna. Salicylsyra hjälper aknedrabbade med att förminska ytlig ärrbildning. På grund av dess anti-inflammatoriska egenskaper är salicylsyra säkrare än AHA-peeling för känslig hud. Notera dock att salicylsyra kan vara farligt om det andas in i stora mängder, var därför försiktig vid hantering av salicylsyra. (mer …)

Vad är pigmentfläckar?

Pigmentfläckar yttrar sig som områden eller fläckar på huden som är mörkare än den vanliga omkringliggande huden. Det är ett ofarligt tillstånd som också kallas för hyperpigmentering. Fläckarna uppstår när det bildas för mycket melanin i huden, det bruna pigment som producerar normal hudfärg och även solbränd hy. Både ljus- och mörkhyade personer kan drabbas av hyperpigmentering och få förändrad hudfärg. Läs mer om pigmentfläckar här. (mer …)

The history of chemical peels

It is known from detailed notes on papyrus that medical personnel were using peels formulations to treat dermatological conditions in ancient Egypt as far back as 1550 BC. This was the period just before the coming of Rameses I when the Hysos kings ruled the great land and it is documented that like today skin physicians were in great demand amongst the more affluent women as sun damaged skin was a sign of lower rank in society. In those days, before Botox and skin lasers women used a variety of substances such as alabaster, oils, and salt to improve the skin. (mer …)

TCA Peeling – Sidoeffekter och försiktighetsåtgärder

Innan du får en TCA peeling är det är mycket viktigt att förstå vad du ger dig in på. Vissa hudtyper är inte lämpliga för TCA peeling (t.ex. mörkare hud). Andra människor tycker att TCA peeling gör huden sämre istället för bättre.

Vem bör inte få TCA peeling?
TCA peeling fungerar inte för alla, så om du faller in i nedanstående kategorier, bör du inte få en TCA peeling utförd.

 • Om du använder Roaccutan eller har använt det under de senaste 24 månaderna
 • Om du är gravid eller ammande
 • Om din hud är benägen att bilda keloider (förhöjda ärr)
 • Om du har mörk hud
 • Om du har herpes simplex och / eller har en benägenhet att få munsår
 • Om du behandlas med cellgifter eller strålningsbehandlingar
 • Om du är HIV-positiv eller har AIDS

(mer …)

TCA Peeling

TCA är förkortning för trichloroacetic acid och översätts till triklorättiksyra. Dessa peelings är medelstarka kemiska peelingar som ger din hud en fysisk peeling. Återhämtningstiden är ca 1 vecka, men resultaten är oftast väl värda att vänta på. Här går vi igenom grundläggande information om TCA peeling och vad du måste göra för att förbereda dig.

Vad gör en TCA peeling?
TCA peeling är medel-djup peeling, med styrkor från 8% till 35%. Även om koncentrationen inte är så hög så anses TCA peeling vara en mycket djupare peeling än t.ex. mjölksyra och glykolsyra peelings. Till exempel kanske inte en 50% glykolsyra får dig att fjälla hud ordentligt, medan en 12,5% TCA peel kan få dig att göra det i flera dagar. (mer …)