Du bör förstå att det finns vissa risker och osäkerheter med all kemisk peeling, men det är oftast en mycket säker procedur. I sällsynta fall händer det dock att en infektion eller ärrbildning utvecklas från kemisk peeling.

För personer med vissa hudtyper finns det en risk för att utveckla en tillfällig eller permanent färgförändring i huden. P-piller, graviditet, eller familjehistoria av brunaktig missfärgning i ansiktet ökar möjligheten att utveckla onormal pigmentering.

Om du har lidit av munsår (herpes) i det förflutna finns det en liten risk för reaktivering. Var noga med att berätta om detta för din läkare eftersom hon kan ordinera medicin före och omedelbart efter en kemisk peeling för att undvika ett utbrott.

Informera din läkare om du har en historia av keloider (överväxt av ärrvävnad) eller en tendens att utveckla ovanlig ärrbildning.

Andra saker att tänka på för varje typ av peeling kan du läsa nedan:

Mild kemisk peeling

En mild kemisk peeling är de du kan utföra hemma själv. Du kommer sannolikt att uppleva viss rodnad, klåda, hudirritation och i sällsynta fall skorpbildning från en lätt kemisk peeling. Efter upprepade behandlingar kommer dessa biverkningar sannolikt att avta. Andra risker inkluderar:

 • Hyperpigmentering: din nya hud kan få för mycket pigment som kommer att bilda pigmentfläckar i solljus. Undvik detta genom att alltid använda en hög solskyddsfaktor.
 • Infektion
 • Att du får nya finnar / milier (sällsynt)

Tips på produkter:

★★★★★ Perfect Image – Kemisk Peeling – Salicylsyra 20% (bäst mot acne och pormaskar)

★★★★★ Perfect Image – Mjölksyra Peeling 10% (mild)

★★★★ Perfect Image – Glykolsyra 50% + Retinol (kraftfull för att vara mild)

Medelstark kemisk peeling

När triklorättiksyra (TCA) används i en medelstark kemisk peeling kommer du att uppleva lite rodnad, sveda och hudskorpbildning. Även om dessa kemikalier inte kommer bleka huden kommer du kunna se färgförändringar. Du rekommenderas att undvika solen i flera månader för att skydda det nya fräscha lagret av huden. Andra risker inkluderar:

 • Hyperpigmentering (när för mycket pigment uppstår och orsakar bruna pigmentfläckar) kan bildas även om du använder solskyddsmedel.
 • Rodnad, vilket inträffar hos alla efter en peeling, kan pågå längre än några månader för vissa människor.
 • Permanent ärrbildning är en annan, sällsynt, risk.

Djup kemisk peeling

Den kemikalie, fenol, som används för denna typ av peeling kan ljusa upp huden som behandlas. Din hudton kan vara en avgörande faktor för huruvida detta är en lämplig behandling för dig. Med denna typ av peeling förlorar din nya hud ofta sin förmåga att bilda pigment, vilket innebär att du lätt bränner huden i solen. Du kommer alltid att behöva skydda din hud från solen. Fenol kan också utgöra en särskild risk för personer med hjärtsjukdomar. Var noga med att berätta för din kirurg om eventuella hjärtproblem och inkludera det i din sjukdomshistoria. Andra risker inkluderar:

 • Rodnad i ansiktet som kan vara i tre till fyra månader.
 • Cystor eller vita fläckar kan uppstå efter en djup peeling och de kan pågå i upp till flera veckor.
 • Ärrbildning är en sällsynt risk.
 • Vissa områden av huden kan förlora pigment permanent.
 • Hyperpigmentering (när för mycket pigment inträffar, vilket orsakar bruna fläckar) kan uppstå även om du använder solskyddsmedel.

En djup kemisk peeling kräver att du får en tillräcklig återhämtning tid. Du kan återgå till arbetet och några av dina normala aktiviteter två veckor efter behandlingen. Vid denna tidpunkt kommer din hud att ha läkt tillräckligt för att du ska kunna bära smink.

28 kommentarer

Elisabeth · 19 januari, 2015 kl. 07:31

Jag har några frågor och skulle vara tacksam för ert svar:
1. Om man har små acneärr kan man göra en TCA kemisk peeling 3gg med en månads mellanrum?
2. Kan man göra 3ggr behandling med DermaPen direkt efter TCA peelingar dvs. en månad efter de?

Tacksam

Elisabeth

  Hudexperten · 21 januari, 2015 kl. 07:12

  Hej Elisabeth,

  1. Ja med en mildare TCA peeling borde det gå. Jag kan inte rekommendera att du gör en TCA peeling själv däremot. Det går ju att köpa från utlandet men TCA peeling för hemmabruk är egentligen inte lagligt Europa. Du borde prata om detta med en person på en klinik som gör TCA peeling.

  2. Jag skulle inte rekommendera dermapen redan 1 månad efter TCA. Även detta tycker jag att du borde prata med t.ex. en hudläkare eller plastikkirurg om.

lalla · 27 april, 2015 kl. 01:24

Jag är 13 år (14 i oktober). Får man göra TCA peeling när man är så ung?

  Hudexperten · 15 maj, 2015 kl. 10:48

  Det är verkligen inget som vi skulle rekommendera i alla fall. Du växer fortfarande och din hud förnyar sig fort. Problem med huden har större chans att växa/läka bort av sig själv. Om de finns kvar när du är äldre kan du överväga om du ska göra peelingen då.

Jenny Sandell · 14 februari, 2016 kl. 02:14

Hej. Jag var på en kemisk peeling för ca 3 dagarsedan (TCA skulle det vara om hon sa 30%) på ett litet ställe med en tjej närvarande här i Göteborg.
Jag hade redan betalt 4000kr för peelingen men utan konsultation trots att jag frågat över telefon om det inte behövdes? Och om det var nåt jag borde tänka på innan med tanke på olika saker jag läst.
När jag kommer dit och hon ser att jag har röda ärr och även cystisk acne under hakan och på sidan av käken så säger hon att jag får lägga till 1000kr om jag vill få tca-peeling där också. Alltså 5000kr totalt för en gång.

Hon tvättade huden och la på någonting som verkade uppskattningsvis 3-4minuter och det pirrade lite granna mot slutet men inte mycket. Sedan togs det bort och hon smörjde in ansiktet med fuktgivande kräm.

Av allt jag kan läsa på nätet så är den här processen inte riktigt hur en tca-peeling brukar gå till tidsmässigt eller hur det ska kännas vid varken 15, 20 eller 30%? Kan det stämma verkligen?

Jag undrar också om priset på detta? Är 5000kr verkligen ett normalt pris för en sådan här behandling? Framförallt på en väldigt liten klinik? Och utan konsultation innan, utförd av en kvinna som inte var sjuksköterska.

3 dagar senare är min hud lite torr och jag smörjer med läkande kräm. En del akne har börjat komma ut men huden är varken rodnad eller har minsta tecken på att den ska fjälla.

Borde jag gå til konsumrntverket ?/ prata m. klinikgkenrllrt då?

  Hudexperten · 25 februari, 2016 kl. 09:53

  Hej Jenny,
  En TCA peeling på 30% ska kännas, rejält. Vanligtvis använder man lokalbedövning för det kan bli ganska olidligt annars. Huden bör först bli vit under behandling och sedan flagna ordentligt efter några dagar. Däremot brukar man inte använda TCA på hud med acne.
  Reklamera hos kliniken, anmäl till alla ställen man borde anmäla sådant här. Det där var inte seriöst.

  Christina lundin · 2 mars, 2017 kl. 12:05

  Hej Jenny!
  jag undrar vilken klinik du var och gjorde din behandling
  Ja bor i gbg och kollar runt lite för att jag oxså tänker göra denna behandlingen.

  Mvh Christina

Sara · 24 februari, 2016 kl. 02:16

Hej.
Jag gjorde en ganska stark tca peeling på ena kinden, för att behandla acneärrför,för ca 2 månader sedan. Där tcan verkat ser man genom förstorade porer, rosa färg och även ett litet acneutbrott, envisa finnar ska tilläggas.

Kommer detta ge med sig med tiden? Tar verkligen hand om min hud med naturliga produkter samt hög faktor.

Mvh Sara

nadia · 20 november, 2016 kl. 01:16

Hej !

jag är en 36 år tjej och för 1 år och halvt förekom i pannan några pigmentförändring. jag besökte gynekologen men hon sa att du har inga hormon förändring och att det är helt normalt.
min hudvårdare rekommendera att göra en kemisk peeling.
vad tycker ni ? finns det biverkningar av den behandling eftersom jag hörde tala att kemisk peeling passar inte för alla hudtyper särskild de som inte kommer från Europe.
tack på förhand.

  Hudexperten · 2 mars, 2017 kl. 03:58

  Hej Nadia,
  Ju mörkare hy man har, desto större är risken att det blir mer/större pigmentförändringar av behandlingen, istället för att det blir bättre. Det är extra viktigt med solskydd efteråt.

Fadi · 24 september, 2017 kl. 05:59

Hej på er alla jag gjorde plastikkirurgi 20170819 för att ta bort arga rynkor i panna och jag bad läkare kära bort de istället för botox allt gick fint bara lite rodnad kvar plus litet ärr som kommer att försvinna när läkningsprocesen är klar ….
Min fråga kan jag går kemiskpeeling eller dermapen behandling och vilken av de som ger bästa resultat….?
MVH

  Hudexperten · 28 september, 2017 kl. 11:23

  Hej Fadi,
  En ordentlig behandling med dermapen borde vara det mest effektiva.

   Fadi · 6 oktober, 2017 kl. 06:05

   Tack så mycket…

Alice · 20 april, 2018 kl. 10:39

Hej
Jag har lite acneärr på mina kinder samt vill jag att min ansikte ser ut mer glansig. Undrar om man kan göra en TCA peeling nu eller ska man vänta till sommar samt kommer jag att få färgförändring på min ansikte eller inte?
Är det bra behandling som du kan själv rekommendera eller finns en bättre behandling ?

  Hudexperten · 23 maj, 2018 kl. 09:23

  Hej Alice,
  TCA är bland de kraftigaste syrorna för kemisk peeling och kan vara väldigt effektivt. Det är däremot riskabelt och kan lämna ärr och pigmentförändringar om det inte utförs korrekt. Solljus ökar risken för pigmentförändringar och det är säkrast att göra en sådan här peeling på vintern.
  Mvh
  Simon

Evin · 20 maj, 2018 kl. 12:20

Hej
jag gjorde dermopen för nån vecka sen och funderar på att göra tca behandling nu.
Min fråga är hur länge måste jag undvika solen helt även med solskydd (50) med tanke på att de är sommar nu.

Mvh Evin

  Hudexperten · 23 maj, 2018 kl. 09:21

  Hej Evin,
  Om du ska göra behandling med TCA måste du undvika solen under flera veckor. Du märker själv när din hud är återställd eftersom en riktig TCA behandling märkbart kommer få din hud att först vitna, sedan kanske ge sårskorpor, huden att torka ut och skrynkla ihop för att till sist flagna av med ny hud under som är tunn och rodnad.

  Mvh
  Simon

Berra · 19 oktober, 2018 kl. 02:19

Hej! Jag var på en microneedling behandling hemma hos en tjej som gör det lite billigare.. vanligtvis hade jag bebisrumpa ansikte, lent fint fick bara nån mensfinne då och då som jag pillade på och de lämnade mörka små ärr vilket störde mig. Efter behandlingen var jag helt röd och blev värre ju mer dagarna gick. Fick ingen kräm från henne och hon sa att jag skulle använda det jag hade hemma. Jag gjorde det och det började flagna lite förrigår fram tills igår. Mina kinder är fortfarande röda, har fått massa prickar på pannan och under ögonen som gör mig jätte ledsen. Ser ut som att jag har fått massa brännmärken. Ringde henne idag för att be om oljor och när jag berättade allt dethär så upprepade hon vad jag sa som om jag ljög om det. Jag vill bara veta vad jag behöver göra nu för att allt ska lägga sig och för att jag ska få tillbaka mitt gamla fina ansikte! 🙁

  Hudexperten · 22 november, 2018 kl. 06:46

  Hej Berra,
  Tipset vi kan ge är att använda kortisonkräm för att förhindra ärrbildning.
  Mvh
  Simon

Johanna · 14 januari, 2019 kl. 06:44

Hej!
För ca 3 veckor sedan gjorde jag en kemisk peeling: Dermaha Lactoserum peeling. Efter behandlingen såg jag direkt att jag hade sår under ögonen. Är nästan säker på att hon missade att ta bort precis under ögonen för det brände fortfarande där långt efter behandlingen. Det gjorde ont några dagar och sen blev det rätt stora skorpor under båda ögonen. Nu 3 veckor senare är jag fortfarande röd under ena ögat, ser lite ut som att det blivit ett ärr. Hon som gjorde behandlingen sa från början att det inte är nåt att oroa sig för och att det inte kommer bli något ärr men jag börjar bli väldigt orolig nu. Hur ska jag göra?
MVH Johanna

  Hudexperten · 15 januari, 2019 kl. 03:42

  Hej Johanna,
  Det var tråkigt att höra. Använd kräm med hydrokortison (finns på apotek) för att minska/hindra ärrbildning.
  Mvh
  Simon

Carolina · 6 mars, 2019 kl. 02:31

Hej!
Jag har använt kemisk peeling 25 procent. Jag har låtit den vara på mitt ansikte i cirka 20 minuter cirka 4-5 gånger.
Jag har fått som vita ”fläckar” under huden som vägrar gå bort. kan detta uppstå om man använt kemisk peeling för länge på ansiktet och i så fall kommer det försvinna?
MVH
Caroline

Hanna · 1 april, 2019 kl. 06:29

Hej!
Jag gjorde kemisk peeling för två dagar sen huden har börjat flagna mycket men så drog jag bort en bit vid kinderna och på hakan med handen. Läste i efterhand att man ej får röra det! Men nu har jag fått som torr hud där jag rivit av och typ små små skrinklig hud som är mörkare än resten. Kommer det att försvinna eller har jag förstör min hud för alltid ? Vad ska jag göra för att få tillbaka den?

  Hudexperten · 29 februari, 2020 kl. 01:29

  Hej Hanna,
  Att huden blivit skrynklig är en normal del av en ordentlig peeling. Det är det övre hudlagret som torkar ut och släpper från det undre hudlagret, men ändå sitter kvar i flera dagar upp till 1-2 veckor innan det flagnar av.
  Du bör inte dra av huden i förväg, då kan du få onödiga sår. Men var inte orolig, även det läker!

  Mvh
  Simon

Madde · 26 juni, 2019 kl. 06:01

Kan man få grov åtstramad hud att bli tunnare och mer elastisk? Den behöver bli tunnare först. Fråga inte varför svara bara på frågan om man kan få tunnare hud med kemisk peeling eller dermabrasion?
Hur kraftig behöver det vara eller hur många för att få resultat med tunnare hud? Området sitter mellan ögonen ner mot näsan.

  Hudexperten · 29 februari, 2020 kl. 01:31

  Hej Madde,
  Det går, och kemisk peeling kan vara något att testa. Sedan kan regelbunden användning av hudkrämer med t.ex. glykolsyra eller retinol hjälpa.

   Nana · 13 februari, 2022 kl. 03:42

   Hej!
   Jag gjorde en kemisk miconeeling mot mina Pigmentfläckar för fyra veckor sedan, men min hud är fortfarande super röd och kan klia ibland. Är det normalt? Kan rodnande försvinna. Eller har jag fått nån slags ärrbildning för alltid. Detta göra mig extremt ledsen. Finns nåt jag kan göra eller kommer det ta längre tid för att det ska läka. Tacksam för svar🙏.

    Hudexperten · 16 februari, 2022 kl. 09:11

    Hej Nana,
    Nu vet jag inte riktigt om du menar Kemisk Peeling, eller Microneedling?
    I vilket fall så borde det inte vara något permanent. Våra kroppar och hud har en fantastisk förmåga att läka. Efter en djup kemisk peeling kan man få djupare ärrbildning och rodnad som tar över 4 veckor att läka.
    Däremot tycker jag att du borde träffa läkare för säkerhets skull.
    Mvh
    Simon

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *