Med ökad forskning om vad som orsakar rynkor och effekten av solskadad hud så har AHA-syror kraftigt ökat i popularitet. Alfahydroxisyror har använts i flera tusen år som en hudföryngrande produkt. Det har rapporterats att Cleopatra badade i sur mjölk (mjölksyra) för att förbättra sin hy. Nuförtiden är AHA-syror en vanlig ingrediens i flertalet olika hudvårdsprodukter, bl.a. fuktgivande krämer, ansiktsvatten, ansiktsmasker och peelingprodukter. AHA syror utvinns ur frukt och mjölk. De vanligaste AHA-syrorna är glykolsyra och mjölksyra p.g.a. att de har en speciell förmåga att penetrera huden. De har också den mest vetenskapligt belagda forskningen om dess effektivitet och biverkningar.

Följande är de 6 vanligaste typerna av AHA-syror som finns i hudvårdsprodukter och deras källor:

  • glykolsyra – sockerrör
  • mjölksyra – mjölk
  • äppelsyra – äpplen och päron
  • citronsyra – apelsiner och citroner
  • vinsyra – vindruvor

Hur alfahydroxisyror verkar

AHA-syror fungerar främst som exfolierare. Syrorna gör så att de yttersta cellerna i epidermis lossnar så att de döda cellerna kan lossna, vilket ger utrymme för nya celler att växa fram. AHA-syrorna kan även stimulera hudens egen produktion av kollagen och elastin. Dessa syror har rapporterats kunna förbättra rynkor, ojämnhet och fläckig pigmentering på solskadad hud efter några månaders applicering. AHA-syror som används i hudvårdsprodukter och som lämnas kvar på huden fungerar bäst i koncentrationer om 5-15% och ett pH värde på 3-4, medan kemisk peeling som appliceras endast under några minuter ofta används i högre koncentrationer, upp mot 70%.

Sidoeffekter av AHA-syror

De två största sidoeffekterna av dessa syror är hudirritation och högre känslighet mot solljus. Symptom på irritation är rodnad, brännande, kliande, smärta och möjligtvis ärrbildning. Personer med mörkare hy har mycket högre risk att få ärrbildning av AHA-syror och rekommenderas därför inte att använda dessa i höga koncentrationer. Användandet av AHA-syror kan öka solkänsligheten med 50% och orsakar därför ett intressant dilemma. Det verkar som att alpha hydroxy syror kan förbättra mycket av solskadad hud, men på samma gång gör de huden mer mottaglig för solskador. Det är uppenbart att alla som använder AHA-syror måste använda ett bra solskydd som innehåller både UVA och UVB skydd.

AHA-syror som kemisk peeling

AHA-syror i olika koncentrationer används som kemisk peeling. Dessa kemiska peelingar ger resultat som kan liknas vid mikrodermabrasion – reducerar rynkor, ärr, fina linjer och ger hyn ett jämnare utseende efter några applikationer. Dessa behandlingar måste dock återupprepas var 3e till 6e månad för att huden ska behålla sin lyster. Läkare kan använda koncentrationer på upp mot 70%, och dessa behandlingar varar längre, upp mot 2-5 år, och har en tydligare effekt på rynkor och ärr.

Skillnaden mellan AHA-syror och BHA-syror

Det finns i huvudsak en BHA-syra – salicylsyra. Den främsta skillnaden mellan AHA-syror och BHA-syror är dess förmåga att lösa sig i fett eller olja. AHA-syror är vattenlösliga medan BHA-syror är olje -och fettlösliga. Detta betyder att salicylsyra kan penetrera ner i porerna som innehåller talg (sebum) och exfoliera de döda hudcellerna som har byggts upp inne i poren. P.g.a. denna skillnad så används salicylsyra med fördel på fet hy med pormaskar. AHA-syror används främst på förtjocknad, rynkig, solskadad, hy där akne inte är något problem.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *