Pigmentfläckar yttrar sig som områden eller fläckar på huden som är mörkare än den vanliga omkringliggande huden. Det är ett ofarligt tillstånd som också kallas för hyperpigmentering. Fläckarna uppstår när det bildas för mycket melanin i huden, det bruna pigment som producerar normal hudfärg och även solbränd hy. Både ljus- och mörkhyade personer kan drabbas av hyperpigmentering och få förändrad hudfärg. Läs mer om pigmentfläckar här.

Melasma

Melasma (eller kloasma) är en typ av pigmentfläckar som till utseendet är ganska stor och täcker stora områden av huden. Dessa fläckar uppstår oftast p.g.a. hormonella förändringar. En överproduktion av melanin kan t.ex. orsakas av graviditet, och då uppstår vad som ofta kallas för ”graviditetsmask”, vilket yttrar sig som mörkare hudfläckar på ansiktet. P-piller kan också vara en orsakande faktor till att pigmentfläckar uppstår, eftersom liknande hormonella förändringar sker hos de kvinnor som tar p-piller som hos gravida kvinnor. Fläckarna är inte farliga med kan vara besvärande, besväras man väldigt mycket av dem kan man överväga att sluta använda p-piller eller möjligtvis byta till en annan typ.

Hyperpigmentering av andra orsaker

Färgförändringar av huden kan uppstå av ett flertal andra orsaker. Till exempel kan inflammationer och skador i huden efter t.ex. akne orsaka hyperpigmentering vilket innebär att mörka fläckar kan finnas kvar långt efter att aknen har försvunnit. Annat som kan orsaka skador och därefter pigmentfläckar på huden är exempelvis operationer.
Fräknar är en annan typ av pigmentfläckar som till skillnad mot de typer av pigmentfläckar nämnda ovan är något som man oftast ärver. De kan finnas nästan var som helst på kroppen men är dock vanligast i ansiktet och på armarna.

Åldersfläckar och solexponering

En vanlig typ av pigmentfläckar är åldersfläckar och solfläckar som uppstår på grund av solskador. Dessa hyperpigmenterade mörka fläckarna på huden finns ofta på ansiktet, händerna eller andra områden som ofta exponeras för solen. Dessa fläckar kallas ofta för lentigo av läkare.
All typ av hyperpigmenterad hud blir ofta mörkare och tydligare när huden exponeras för solljus och UV-ljus. Detta eftersom pigmentet melanin är till för att skydda huden från att skadas av överexponering av UV-strålarna, och detta genom att det blir mörkare när det utsätts för strålarna. Vanligtvis leder detta till solbränna, men hudområden med extra mycket melanin blir ännu mörkare. För att skydda sig mot att få tydligare pigmentfläckar från vistelse i solljus så bör man alltid bära solskyddsmedel som skyddar mot både UV-A och UV-B strålar.

Behandling av pigmentfläckar

Det effektivaste ämnet mot att bleka bort pigmentfläckar heter hydrokinon. Det är ett farligt ämne som kan orsaka cancer och är helt förbjudet i hela Europa. Risken är stor att det bleker din hud så mycket att du får bleka fläckar runt om pigmentfläckarna som du försöker bleka. Det säkraste sättet att bli av med pigmentfläckar är att använda ämnen som förhindrar hudens melaninproduktion tillsammans med produkter som påskyndar avlägsnandet av det översta hudlagret, t.ex. kemisk peeling.

Kategorier: Övrigt

2 kommentarer

ANgelica · 29 mars, 2013 kl. 06:36

Kan jag använda kemisk peeling över och under ögonen? Har melasma fläckar där

    Charlotte · 10 april, 2013 kl. 02:05

    Runt ögonen måste du vara hemskt försiktig. Använd hellre en peeling i gel form som inte rinner så lätt. Och skydda dig precis runt ögonen med t.ex. vaselin. Håll dig helst minst 2 cm avstånd från ögonen med peelingen.

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *