Hur du använder kemisk peeling själv

kemisk peelingAtt använda kemisk peeling hemma är inte så annorlunda från att få en kemisk peeling utförd professionellt. Det finns däremot en del saker att tänka på. Trots allt finns det ingen professionell person som tittar till din hud under peelingen. Däremot kan du genom att lära dig hur man korrekt använder peeling, förstå vad du kan vänta dig, och vara medveten om potentiella sidoeffekter öka dina chanser att utföra en peeling hemma med bra resultat till ett mycket lägre pris än en professionellt utförd peeling.

Innan du använder peelingen

Om du använder receptbelagda produkter som t.ex. a-vitamin krämer eller tetracykliner bör du avbryta användningen av dessa 3-4 dagar före och efter AHA- och BHA-peelingar. Avbryt användningen 5 dagar före och 15 dagar efter TCA peeling. Ibland kan det vara bra att använda en svag AHA produkt eller retinoid nattetid i två veckor innan peelingen för att få en jämnare peeling.

Om du använder kemisk peeling för första gången bör du använda den lägsta koncentrationen av den peeling du använder och successivt öka till starkare peeling allt eftersom din hud vänjer sig vid peelingen. Generellt sett kan du göra AHA- och BHA-peelingar en gång i veckan. Djupare peeling som t.ex. TCA peeling bör du inte göra oftare än en gång per månad.

Punkttesta peelingen

Innan du utför en peeling på hela ansiktet bör du göra ett punkttest. Detta punkttest är mycket viktigt eftersom det hjälper dig att veta hur din hud reagerar på peelen, hur länge du kan lämna syran på huden, eller om syran är för stark innan du använder den på hela ansiktet. Du kan ta en risk och hoppa över punkttestet, men om din hud inte tål syran, måste du ta itu med konsekvenserna för hela ansiktet istället för endast på en liten del av huden.

Innan du utför punkttestet bör du förbereda ditt ansikte precis som man gör innan en hel ansiktspeeling (se nedan). Applicera lite av peelingen på huden nedanför örat längs med käklinjen, ca ett 2cm i diameter stort område. Om du har tänkt göra peelingen på dina händer, punkttesta dina händer. Du kan applicera peelingen med t.ex. en tops eller bomullsrondell om du inte vill få syran på händerna, för att undvika peeling på händerna.

Du kan lämna på syran under en minut (eller längre om du tolererar det) innan du tvättar bort den med vatten. Punkttestet får avgöra hur länge du kan lämna på peelingen under den fullständiga ansiktspeelingen. Till exempel om du lämnade på syran i 5 minuter och det kändes som ingenting så skulle det vara säkert att anta att du kan lämna peelingen på hela ansiktet i 5 minuter också. Men om det t.ex. började brännas efter 2 minuter bör du kanske endast göra den fullständiga ansiktspeelingen i 1 minut.

Efter 24 timmar (vänta 48 timmar om du testat TCA peeling): Om det testade hudområdet verkar ok kan du fortsätta med peelingen på hela ansiktet genom att följa bruksanvisningen exakt. Om det testade hudområdet kliar mycket eller är väldigt rött eller har upphöjda knölar bör du inte applicera peelingen på huden eftersom du kan ha drabbats av en allergisk reaktion. Om detta är fallet kan du ha på t.ex. hydrokortisonkräm och du bör undvika att använda peeling i framtiden.

Hur du utför din kemiska peeling

Innan du utför peelingen bör du tvätta ansiktet och sedan låta det torka ordentligt. Du kan även använda ett ansiktsvatten för acnebenägen eller fet hy för att få bort de sista resterna av olja på huden.

När huden har torkat kan du applicera peelingen på ansiktet med hjälp av en pensel, bomullsrondell eller tops. Undvik känsliga områden i ansiktet runt ögonen, näsborrar och läppar. Du kan också använda vaselin på dessa områden för att förhindra att syran kommer åt dem.

Om detta är första gången du använder den kemiska peelingen, lämna på den under en minut (eller längre beroende resultat av ditt punkttest) innan du sköljer av och eventuellt neutraliserar med en neutraliserande lösning om det hör till till din peeling. Alternativt kan du neutralisera peelingen genom att skölja grundligt med vanligt vatten. Ha sedan på en bra fuktighetskräm och solskydd (eller undvik solen).

Peelingen kommer att göra att din hud blir röd och svider. Ju starkare peeling, desto mer kommer den bränna. Detta är normalt, men om din hud blir vit eller sticker alltför obehagligt bör du neutralisera peelingen omedelbart.

Du kan lämna på peelingen längre än en minut om och endast om ditt punkttest gick bra. Sedan när du gör peelingen fler gånger kan du öka tiden som du lämnar peelingen på huden med en minut varje efterföljande peel.

Allt eftersom din hud vänjer sig vid peelingen kan du antingen börja lägga på flera lager av peeling för att göra den starkare (lägg på ett lager, vänta 5 minuter och ha sedan på ett andra lager) eller börja använda peeling med starkare koncentration. Även om du använder samma typ av syra men bara en starkare version av den, bör du alltid punkttesta den på huden innan du gör en fullständig ansiktspeeling.

En del personer gillar att använda stark peeling direkt eftersom de vill ha bra resultat och inte vill slösa tid genom att börja med en ”svag” peeling i endast 1 minut, men det är verkligen bättre att börja långsamt för att undvika att skada huden.

32 Responses

 1. Sofia
  Sofia at · Reply

  Hej.
  Jag har nyligen köpt en kemisk peeling att göra hemma. Jag har inte använt den än pga att jag använder Exuviace age reverse serien. Rekomendationen var att man skulle sluta använda AHA och BHAsyror några dagar innan man peelar så jag har inte använt det på några dagar nu. Men det jag undrar över är… kan man fortsätta använda Exuviace gentle cleansing creme och tvätta sig med före och dagarna efter? Det innehåller PHA och som jag förstod det så är den milt exfolierande. Jag vill inte riskera att nåt går fel, samtidigt älskar jag verkligen den cleansern.

 2. E
  E at · Reply

  Hej! Vart kan man få tag i peeling att göra hemma?

 3. Kim
  Kim at · Reply

  Hej! Hur länge bör jag vänta med att sola efter en aha/bha peeling som jag gör hemma?

 4. Lotta Kallin
  Lotta Kallin at · Reply

  hUr neutraliserar man peelingen?

 5. Sara
  Sara at · Reply

  Hej, jag har gjort min första kemiska peeling hemma. Jag indrar hur länge jag ska vänta tills jag gör nästa behandling?

 6. Johanna
  Johanna at · Reply

  Hej.
  om jag använder peeling för första gången.Kan jag ha den på ansiktet mer än 5 min för bättre resultat?

 7. kalle
  kalle at · Reply

  Hej
  Kan män använda kemisk peeling?ska man raka av sig skägget noga?

 8. kalle
  kalle at · Reply

  Hur ofta är det menat att jag ska använda Hydro-Glo PeelPads Level 2? Ska jag använda en gång per dag eller mer sällan?

 9. Hanna
  Hanna at · Reply

  Hej! Jag använder tetralycal och då fick man inte göra behandlingen va? Då måste man göra uppehåll först och det vill jag inte eftersom jag äter det pga acne. Då är det bäst att vänta till kuren är klar?/Hanna

 10. Hanna
  Hanna at · Reply

  Tack!!

 11. mirjam
  mirjam at · Reply

  hejsan.
  jag undrar vilken kemisk peeling ni rekomenderar att man köper hemma. det finns så många olika. vad ska man smörja ansiktet med sen efteråt?

  mvh
  mirjam

 12. Alice
  Alice at · Reply

  RFSU tillverkar en kräm för intimområdet som motverkar inåtväxande hårstrån. Den aktiva ingridiensen i den krämen är AHA.
  Jag har lite då och då använt den på pannan där min hud är ganska grov. (PÅ EGEN RISK; den är ju inte gjord för ansiktet)
  Jag har hittills använt ett jättetunt lager, idag provade jag ett tjockare- och fick mycket starkare effekt. Det sticker och svider lätt precis som en sån här peeling ska. M

  Min fråga är: är det någon skillnad på AHA-syror? Är det liksom ett samlingsbegrepp för olika formuleringar, eller är det en specifik molekyl?

 13. Bobby
  Bobby at · Reply

  Hej!

  Kan man använda 30 procentig perfect image glycolic peel från dermastore.se första gången man någonsin haft en kemisk peel?. Om testet går bra, då ska jag bara ha den en kortare tid första gången?

 14. Linnea
  Linnea at · Reply

  Hej!
  Har tre frågor jag inte blir klok på och nu gäller det hemmabehandling med glykolsyra.
  1.Vissa internetsidor rekommenderar att använda glykolsyra (kemisk peeling) och retinol för bästa effekt.
  Andra sidor vill att man har minst en veckas uppehåll mellan ovanstående… Min ansiktskräm innehåller a vitamin, därför jag undrar..
  2. Räcker en vecka utan solning eller är det månader som gäller? Även här står det olika på diverse sidor.
  3. Kemisk peeling på aktiva finnar? Är det big no no? Undrar då just det är anledningen till att jag vill använda mig av kemisk peeling…

  Tacksam för svar.
  Hälsningar Linnea

 15. Maja
  Maja at · Reply

  Hej,
  Jag har keratosis pilaris och jag vill använda peeling som kroppsbehandling
  Jag har en känslig hud, hårig torr med acné på axlarna och ryggen samt keratosis… jag har redan provat naturel peeling liksom yoghurt och citron men det gick inte, yoghurt gör att mina porer öppnas mer och citron är aggressiv för min hud.
  Jag vet inte vilket produkt funkar bra för mig om jag skulle prova någon kemisk peeling för både ansiktet och kroppen.
  Tack för hjälpen

 16. Sara
  Sara at · Reply

  Hej, kan man använda kemisk peeling på områden såsom pannan om man har botox? Påverkar det botoxen?

 17. Anna
  Anna at · Reply

  Vilken kräm rekommenderar du att använda efter en kemisk peeling?
  Vad tror du om hydrokortison eller ska man använda en vanlig fuktgivande ansiktskräm?
  Kom gärna med förslag. 😊

Leave a Reply