Glykolsyra är en AHA syra, eller alfahydroxisyra. Syran utvinns naturligt ur sockerrör och olika frukter men kan även framställas på kemisk väg. Precis som andra AHA-syror så verkar glykolsyra exfolierande för att föryngra hyn. Därför är glykolsyra en vanlig ingrediens i receptfria läkemedel såväl som inom professionella hudvårdsprodukter. Den används mot en mängd olika hudproblem, bl.a. hyperpigmentering, en typiskt ofarlig åkomma som karakteriseras av fräknar, åldersfläckar och andra mörka märken på huden.

Hur glykolsyra fungerar

Glykolsyra appliceras lokalt och tränger in under ytan av epidermis, det yttersta hudlagret av döda hudceller som hålls samman av en limliknande substans. Där verkar det genom att lösa upp dessa bindningar, vilket leder till en exfoliering av döda och skadade hudceller. Glykolsyrans exfolierande verkan hjälper till att förbättra utseendet av hyperpigmenteringen genom att gradvis peela bort mörka fläckar från huden. Resultatet är en lenare, mer jämn hy.

Produkter

Glykolsyra finns i lotioner, krämer, cleansers och peelingar. De vanligast förekommande produkterna innehåller glykolsyra med en koncentration på 5 till 20%, och är formulerade för daglig användning i hemmet. Starkare beredningar som t.ex. ansiktspeeling finns med koncentrationer upp mot 70%. Peelingar upp mot 50% kan användas säkert i hemmet men behandlingar med upp mot 70% glykolsyra bör utföras av hudläkare eller hudterapeut.

Var kan jag köpa produkter med glykolsyra?

Mycket bra peeling produkter med Glykolsyra finns att köpa från dessa sidor, Glykolsyra, AHA-syra för Kemisk Peeling – från bebeautiful.se och Glykolsyra Peeling 30% – Förstärkt med Retinol & Grönt Te – från dermastore.se. 10% – 30% rekommenderas att börja med medan starkare syror bör användas efter att huden vant sig vid vid de lägre. Andra hudområden än ansiktet där huden är tjockare kan tåla starkare syror direkt.

Effektivitet

Som med alla AHA-syror så är behandlingar med glykolsyra milda och ger resultat över tid. Det kan ta upp mot sex månader innan hyperpigmenteringens fläckar börjar blekna bort. Inte heller de starkare kemiska peelingarna ger direkta resultat, utan bör upprepas var till varannan vecka och resultat kan väntas över en period på några månader.

Biverkningar

Glykolsyrabehandlinar kan orsaka tillfälligt ökad känslighet mot solljus, och användning av solskyddskrämer rekommenderas. Andra sidoeffekter av glykolsyra  är milt flagnande hud, rödhet och irritation. Genom att använda en lägre koncentration kan lindra dessa symptom. Men om biverkningar såsom blåsor, sveda, svullnad eller förändringar i pigment uppstår så bör man avsluta användningen av produkten direkt.

Varning

Glykolsyra kan hjälpa till att bleka bort hyperpigmentering, men det kan inte hindra att nya fläckar bildas i framtiden. Genom att alltid använda ett bred-spektrum solskydd skyddar man inte bara huden från solskador utan kan också hindra överpigmenterade hudområden från att bli ännu mörkare.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *