TCA är förkortning för trichloroacetic acid och översätts till triklorättiksyra. Dessa peelings är medelstarka kemiska peelingar som ger din hud en fysisk peeling. Återhämtningstiden är ca 1 vecka, men resultaten är oftast väl värda att vänta på. Här går vi igenom grundläggande information om TCA peeling och vad du måste göra för att förbereda dig.

Vad gör en TCA peeling?
TCA peeling är medel-djup peeling, med styrkor från 8% till 35%. Även om koncentrationen inte är så hög så anses TCA peeling vara en mycket djupare peeling än t.ex. mjölksyra och glykolsyra peelings. Till exempel kanske inte en 50% glykolsyra får dig att fjälla hud ordentligt, medan en 12,5% TCA peel kan få dig att göra det i flera dagar.

TCA peeling förfinar och jämnar ut din hudton genom att minska hyperpigmentering (mörka fläckar, akne märken, solfläckar, fräknar) och fina rynkor. De fungerar dock inte lika bra för acne ärr eller födelsemärken. En TCA peeling ger bättre resultat än en glykolsyra peeling, men mer än en TCA behandling är fortfarande nödvändigt för bästa resultat.

TCA peeling kan användas på ansikte, nacke eller baksidan av händerna. De kan också användas över hela ansiktet eller bara på ett visst område. Resultatet håller i allmänhet i ca 6 månader, men de kan hålla ännu längre med glykolsyra eller mjölksyra peeling varannan vecka.

Var du kan göra en TCA peeling
Du kan få TCA peeling från din lokala hudläkare, plastikkirurg, eller estetiker. De finns också tillgängliga för hemmabruk. Men TCA peeling ska inte tas lättvindigt. Att göra dem hemma själv kan vara farligt och det finns stor risk för permanenta skador om de utförs fel.

Vad du kan vänta av en TCA peeling
TCA peelings är kraftiga med ca 10 dagas återhämtningstid. Om du funderar på att få en TCA behandling bör du definitivt schemalägga lite ledig tid eftersom du inte bör få någon solexponering och du kommer förmodligen se alltför röd och hemsk ut i ansiktet för att vara representabel.

Innan peelingen
Det finns flera saker du bör göra för att förbereda dig för en TCA peel. Vissa hudläkare rekommenderar att du använder retinoider (A-vitminderivat) eller produkter med AHA syror under två veckor före peelingen för att förbereda huden för en jämnare peeling. Detta är dock frivilligt. Tre dagar före själva peelingen måste du dock avsluta användningen av alla exfolierande produkter (fysiska eller kemiska) och framför allt undvika att använda några hårda produkter (såsom hårborttagning eller skrubbar) under dagen du utför peelingen och under återhämtningsdagarna efteråt.

48 timmar innan du får en full TCA-peeling, måste du göra ett punkttest på det område där du kommer att få peelingen. Om du får en peeling i ansiktet, punkttesta ditt ansikte. Om du får en peeling på dina händer, punkttesta händerna. Punkttest av TCA peeling lösningen är oerhört viktigt för en säker peeling eftersom det kommer att hjälpa dig förstå hur din hud reagerar på syran och göra dig medveten om okända reaktioner innan du utföra den riktiga peelingen.

Det är också klokt att få lite ledigt från jobbet. Om du inte kan få 10 dagar ledigt, försök få lediga dagar när huden börjar flagna som mest, troligen 3-4 dagar efter peelingen. Ha en bra fuktkräm t.ex. vaselin, antibiotika kräm (vanligtvis från hudläkare), och en kräm mot kliande och svidande till hands.

No votes yet.
Please wait...
Kategorier: TCA

2 kommentarer

caroline · 19 april, 2012 kl. 05:21

Var kan jag köpa tca peeling? mvh

No votes yet.
Please wait...

    Charlotte · 30 april, 2012 kl. 07:00

    Hejsan, på rak arm så vet jag inte. Men med en sökning med google bör du kunna hitta flera utländska sidor som säljer TCA peeling. I ditt mejl skrev du att det verkar som man inte kan köpa från england eller usa, menar du att de inte fraktar till Sverige? För så kan det ju vara. Annars är det bara att fortsätta leta. Men tänk på att TCA är väldigt starkt och att stor försiktighet måste iakttas om du ska göra en tca peeling själv.

    Rating: 5.0/5. From 1 vote.
    Please wait...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *