Glykolsyra är kanske den mest kända av en grupp kemikalier som kallas fruktsyror eller alfa-hydroxy syror (AHA-syror). Det utvinns ur sockerrör, så det kan betraktas som en naturprodukt. Citronsyra från apelsiner och andra citrusfrukter faller också under samma klassificering som glykolsyra.

Glykolsyra används vanligen inom hudvård som en naturlig hudexfoliant och fuktgivare, men det finns många diskussioner om dess effektivitet. Vissa förespråkare av glykolsyra säger att produkter med en koncentration av glykolsyra på mindre än 10% praktiskt taget är värdelösa. Problemet är att många stora kosmetikatillverkare inte säljer produkter med högre koncentration än så. Vissa mindre tillverkare erbjuder dock peelinglösningar med en glykolsyrakoncentration på 10% och högre,

Det går även att få peelingbehandlingar utförda professionellt, med ännu högre koncentration.

Glykolsyra fungerar som en peelingagent pga. sin höga genomträngningsförmåga och löslighet. När det placeras på huden som en peelinglösning så tränger glykolsyran ner under de skadade övre hudskikten och förstör det ”lim” som håller kvar den döda huden på ytan. Resultatet är en silkeslen hudyta och ett mer ungdomligt utseende. Ytterligare en fördel är glykolsyrans förmåga att återfukta den nyligen exfolierade hudytan.

Kosmetiska produkter som innehåller glykolsyra kan göra din hud extra känslig mot solljus, så många hudvårdsexperter rekommenderar att du använder ett solskyddsmedel efter peeling med glykolsyra.

Det är inte ovanligt att patientens hud ser ut att vara solbränd efter en kemisk peeling. Flera dagar av återhämtning är ibland nödvändigt för en fullständig återhämtning efter en glykolsyrapeel. Förespråkare av glykolsyra säger att processen kan verka farlig eller otrevlig, men att resultaten är värda det tillfälliga obehaget.

Oavsett om glykolsyra är mirakelingrediensen för ungdomlighet eller inte så finns det inte någon tvekan om att det är effektivt när det används på rätt sätt och i rätt koncentration för en individs peeling- och återfuktningsbehov. Som med alla andra syror så måste ordentlig uppmärksamhet ägnas åt förvaring och tillgänglighet för barn. Små barn kan få svåra hudutslag eller interna problem om produkterna används på fel sätt eller förtärs.

Kategorier: Glykolsyra

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *