Låt dig inte vilseledas av falsk information – Lär dig sanningen

Kändisars favorit – kemisk peeling (hur annars tror du att de blivit så vackra?) är ett bra sätt att hålla huden fräsch, slät och ungdomlig, men trots sin popularitet finns det många myter kvar om vad de kan göra, hur de fungerar och vad de innebär. För att hjälpa dig skingra alla felaktiga föreställningar om kemisk peeling ger vi dig faktan.

Tips: 3 Riktigt bra peelingar som fått toppbetyg är:

★★★★★ Perfect Image – Kemisk Peeling – Salicylsyra 20% (bäst mot acne och pormaskar)

★★★★★ Perfect Image – Mjölksyra Peeling 10% (mild)

★★★★ Perfect Image – Glykolsyra 30% + Retinol

Myt 1: Alla kemiska peelingar är likadana

Inte all kemisk peeling är skapade lika. ”Kemisk peeling” är egentligen bara en allmän klassificering för ett antal kemiska behandlingar som används för att exfoliera och föryngra huden. Vissa är starkare än andra och de ger olika resultat beroende på vilka effekter du är ute efter.

Myt 2: Att få en kemisk peeling innebär en massa återhämtningstid

Återhämtningstiden efter en peel beror på typen och styrkan av peelingen du har fått, men många kräver inte någon återhämtningstid alls. Till exempel har AHA peelingar liten eller ingen återhämtningstid.

Myt 3: Kemisk peeling gör egentligen ingenting

Om du tror att kemisk peeling bara är ett annat hudvårdslöfte som inte levererar, tänk om. Trots allt kan Cameron Diaz, Halle Berry och en uppsjö andra Hollywoodstjärnor som enligt uppgift älskar dem inte ha fel. Kemisk peeling kan vara effektiva för ålderstecken, såsom åldersfläckar och rynkor, förbättra akne och ytlig akneärrbildning, och de är också mycket effektiva på exfoliering och utjämning av huden, samt förbättring av hudens struktur.

Myt 4: Det är dåligt för dig

Ordet ”kemisk” kanske inte låter som något du någonsin skulle associera med din hud, men när det utförs korrekt är kemisk peeling ett säkert sätt att förbättra din hud. Många kemiska peelingar använder faktiskt naturligt förekommande syror som finns i olika frukter och kallas ofta för just fruktsyror.

Myt 5: De gör ont

Under viss peeling (en TCA eller fenol peeling till exempel) kommer du få lokalbedövning och möjligtvis även lugnande så det kommer inte göra ont. Under AHA syra peeling, som är mildare än TCA eller fenol peeling, är den enda känslan en lätt stickande känsla under behandlingen.

Myt 6: Du ska bara göra en kemisk peeling om du har hudproblem

Medan det finns kemisk peeling som specifikt riktar sig mot akne, akneärrbildning eller pigmentfläckar, så är den mest populära användningen av kemisk peeling för huden i ansiktet föryngring (dvs. få din lyster tillbaka), och de är idealiska för alla som vill förbättra utseendet på sin hud.

Myt 7: De leder till att huden bokstavligen lossnar

Tvärtemot vad man kan tro så skalas egentligen ingenting bort under en mild kemisk peeling. En kemisk lösning appliceras på ansiktet, och arbetar genom att lösa upp de övre hudlagren. När vävnaden löses upp stimuleras kroppens läkningsrespons, vilket leder till att ny vävnad bildas som är mjukare och har förbättrad textur. Medelstarka och starka peelingar däremot kan göra att huden flagnar ganska kraftigt.

Myt 8: Kemisk peeling hemma fungerar lika bra

Det finns en del effektiva hemmaalternativ, men den behandling du får hos en läkare kommer vanligtvis vara mer koncentrerad och hålla längre. De peelingar som utförs av hudterapeuter tenderar däremot att vara ganska svaga, och motsvarar ofta de som du kan göra hemma.

Myt 9: Vem som helst kan göra en kemisk peeling

Kemisk peeling utförs ofta på spa, men tänk på att den som administrerar behandlingen kanske inte så erfarna som de borde vara. En riktig kemisk peeling bör utföras av eller under ledning av en certifierad läkare med kunskap om huden för att säkerställa optimala resultat och en säker procedur. De peelingar som utförs på spa är för det mesta inte starkare än de du kan utföra hemma.

Myt 10: De tar lång tid

Ingen tid? Inga problem. Generellt tar en kemisk peeling inte mer än 20 minuter. Huden rengörs och en kemisk lösning appliceras. Den specifika tid behandlingen tar beror på vilken typ och styrka av peeling som används, men proceduren tar vanligtvis inte lång tid.

Om du har letat efter ett effektivt sätt att föryngra och fräscha upp huden kan en kemisk peeling vara det du letar efter. Glöm myterna och koncentrera dig på fakta när du beslutar om en kemisk peeling är rätt för dig.

Vill du själv göra en mildare kemisk peeling hemma eller använda en starkare version på salong? Läs mer om peelingarna från Perfect Image, märket som är specialister på kemiska peelingar, och har peelingar i olika styrkor både för privat och professionellt bruk.

10 kommentarer

veronica · 8 augusti, 2017 kl. 11:24

Hej jag är 48 år och ahr en en torr hy som är tunn och solskadad med fina linjer vilken syrA ÄR BÄST FÖR MIG?

  Hudexperten · 8 augusti, 2017 kl. 12:52

  Hej Veronica,
  Skulle rekommendera t.ex. mjölksyra eller laktobionsyra.

  Vänligen,
  Simon

Laila · 26 december, 2017 kl. 10:23

Hej. Jag är 30 är. Väldigt fin hy men den är ganska känslig, kan ej använda smink, ansiktsmasker kan Bata använda EM anaiktskräm.
Viljen syra är bäst för mig?

  Hudexperten · 21 november, 2018 kl. 09:53

  Hej Laila,
  Då låter det egentligen inte som att en peeling är för dig. Men de mildaste syrorna som ändå kan ha effekt är mjölksyra och mandelsyra, om du ändå överväger något.
  Undvik glykolsyra, salicylsyra, TCA och de ännu starkare syrorna.
  Mvh
  Simon

Laila Johansson · 10 november, 2018 kl. 08:51

Hej! Jag har gjort microneedling hos hudterapeut en gång och ska gå fyra. Det är ganska dyrt men värt det. Hon vill kombinera detta med kemisk peeling. Har redan lagt 7000 i paketpris med krämer..kan jag göra hemma själv mellan dessa behandlingar. Gör en i månaden 4 ggr. Har gamla akne ärr, och ska väl andvända mjölksyra? Hur lång tid efter microneedling kan jag göra en kemisk peeling? Är just nu röd och irriterad efter en vecka..men synbart resultat efter bara en gång och mycket nöjd. Vågar inte beställa från förrän jag vet. Eller är det bättre att ta hudterapeuften till hjälp, men lite dyrt. Tacksam för svar. Mvh Laila

  Hudexperten · 21 november, 2018 kl. 10:05

  Hej Laila,
  Skulle råda dig att vänta tills rodnaden från microneedlingen går över, och sedan ytterligare en vecka.
  Du kan ofta få lika bra resultat om du gör peelingen själv, men det kan ju kännas tryggare att låta hudterapeuten göra peeling. Det är upp till dig själv att avgöra.
  Mvh
  Simon

E · 23 juli, 2019 kl. 09:29

Vad menar ni när ni skriver läkare? Hittar ingenting om att svenska läkare utför kemisk peeling. Däremot auktoriserade hudterapeuter.

  Hudexperten · 29 februari, 2020 kl. 01:36

  Hej E,
  Kanske inte så vanligt i Sverige, men i USA är det vanligt att plastikkirurger utför de starkaste typerna av kemiska peeling. Alltså sådana som kräver stark bedövning eller till och med narkos.
  Hudterapeuter arbetar generellt sett inte med särskilt starka peelingar.

Izabella · 9 november, 2019 kl. 05:48

Hej! Jag har akne och akneärr på hela hakan och även på kinderna och har haft det under hela min tonårstid, jag är nu drygt 20 år och undrar om det kan förbättras av en kemisk peeling eller om det är något hormonellt och därav något jag istället bör vänta ut?

  Hudexperten · 29 februari, 2020 kl. 01:38

  Hej Izabella,
  Akneärr är ett så generellt begrepp. Är det gropar, eller pratar vi om röda/bruna märken? Röda/bruna märken går bort av sig själv. Även mindre gropar kan bli bättre med tiden.

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *