Låt dig inte vilseledas av falsk information – Lär dig sanningen

Kändisars favorit – kemisk peeling (hur annars tror du att de blivit så vackra?) är ett bra sätt att hålla huden fräsch, slät och ungdomlig, men trots sin popularitet finns det många myter kvar om vad de kan göra, hur de fungerar och vad de innebär. För att hjälpa dig skingra alla felaktiga föreställningar om kemisk peeling ger vi dig faktan.

Myt 1: Alla kemiska peelingar är likadana

Inte all kemisk peeling är skapade lika. ”Kemisk peeling” är egentligen bara en allmän klassificering för ett antal kemiska behandlingar som används för att exfoliera och föryngra huden. Vissa är starkare än andra och de ger olika resultat beroende på vilka effekter du är ute efter.

Myt 2: Att få en kemisk peeling innebär en massa återhämtningstid

Återhämtningstiden efter en peel beror på typen och styrkan av peelingen du har fått, men många kräver inte någon återhämtningstid alls. Till exempel har AHA peelingar liten eller ingen återhämtningstid.

Myt 3: Kemisk peeling gör egentligen ingenting

Om du tror att kemisk peeling bara är ett annat hudvårdslöfte som inte levererar, tänk om. Trots allt kan Cameron Diaz, Halle Berry och en uppsjö andra Hollywoodstjärnor som enligt uppgift älskar dem inte ha fel. Kemisk peeling kan vara effektiva för ålderstecken, såsom åldersfläckar och rynkor, förbättra akne och ytlig akneärrbildning, och de är också mycket effektiva på exfoliering och utjämning av huden, samt förbättring av hudens struktur.

Myt 4: Det är dåligt för dig

Ordet ”kemisk” kanske inte låter som något du någonsin skulle associera med din hud, men när det utförs korrekt är kemisk peeling ett säkert sätt att förbättra din hud. Många kemiska peelingar använder faktiskt naturligt förekommande syror som finns i olika frukter och kallas ofta för just fruktsyror.

Myt 5: De gör ont

Under viss peeling (en TCA eller fenol peeling till exempel) kommer du få lokalbedövning och möjligtvis även lugnande så det kommer inte göra ont. Under AHA syra peeling, som är mildare än TCA eller fenol peeling, är den enda känslan en lätt stickande känsla under behandlingen.

Myt 6: Du ska bara göra en kemisk peeling om du har hudproblem

Medan det finns kemisk peeling som specifikt riktar sig mot akne, akneärrbildning eller pigmentfläckar, så är den mest populära användningen av kemisk peeling för huden i ansiktet föryngring (dvs. få din lyster tillbaka), och de är idealiska för alla som vill förbättra utseendet på sin hud.

Myt 7: De leder till att huden bokstavligen lossnar

Tvärtemot vad man kan tro så skalas egentligen ingenting bort under en mild kemisk peeling. En kemisk lösning appliceras på ansiktet, och arbetar genom att lösa upp de övre hudlagren. När vävnaden löses upp stimuleras kroppens läkningsrespons, vilket leder till att ny vävnad bildas som är mjukare och har förbättrad textur. Medelstarka och starka peelingar däremot kan göra att huden flagnar ganska kraftigt.

Myt 8: Kemisk peeling hemma fungerar lika bra

Det finns en del effektiva hemmaalternativ, men den behandling du får hos en läkare kommer vanligtvis vara mer koncentrerad och hålla längre. De peelingar som utförs av hudterapeuter tenderar däremot att vara ganska svaga, och motsvarar ofta de som du kan göra hemma.

Myt 9: Vem som helst kan göra en kemisk peeling

Kemisk peeling utförs ofta på spa, men tänk på att den som administrerar behandlingen kanske inte så erfarna som de borde vara. En riktig kemisk peeling bör utföras av eller under ledning av en certifierad läkare med kunskap om huden för att säkerställa optimala resultat och en säker procedur. De peelingar som utförs på spa är för det mesta inte starkare än de du kan utföra hemma.

Myt 10: De tar lång tid

Ingen tid? Inga problem. Generellt tar en kemisk peeling inte mer än 20 minuter. Huden rengörs och en kemisk lösning appliceras. Den specifika tid behandlingen tar beror på vilken typ och styrka av peeling som används, men proceduren tar vanligtvis inte lång tid.

 

Om du har letat efter ett effektivt sätt att föryngra och fräscha upp huden kan en kemisk peeling vara det du letar efter. Glöm myterna och koncentrera dig på fakta när du beslutar om en kemisk peeling är rätt för dig.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

2 kommentarer

veronica · 8 augusti, 2017 kl. 11:24

Hej jag är 48 år och ahr en en torr hy som är tunn och solskadad med fina linjer vilken syrA ÄR BÄST FÖR MIG?

No votes yet.
Please wait...

  Hudexperten · 8 augusti, 2017 kl. 12:52

  Hej Veronica,
  Skulle rekommendera t.ex. mjölksyra eller laktobionsyra.

  Vänligen,
  Simon

  No votes yet.
  Please wait...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *